Vizeletminta

Fajsúly

A vizsgálat a vese koncentráló-képességének felmérésére, illetve a vizeletben található esetleges kóros anyagok jelenlétére utalhat.

Kategória

Vizeletminta

Típus

Normál érték

1001-1030 g/l

Speciális előkészület

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

A vizeletben oldott anyagok mennyiségét és töménységét méri.

Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb

Az alacsony fajsúly híg vizelet jelenlétére utal. Híg vizeletet okozhat például nagyobb mennyiségű víz fogyasztása. A szervezet a vizelet "felhígításával" szabadul meg a bevitt felesleges vízmennyiségtől.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

A magas fajsúly koncentrált vizeletre utal. Teljesen normális a koncentrált vizelet abban az esetben, ha az ember szomjazik, vagy átalussza az éjszakát, és reggeli, első vizeletét vizsgálják. Kóros anyagok (cukor, röntgen-vizsgálatok során használt kontrasztanyag, mérgek) felhalmozódása is emelheti a vizelet fajsúlyát.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

Legtöbb esetben ez normális, nagyobb mennyiségű víz bevitelére utal. A megivott folyadék mennyiségének csökkentésével megemelhetjük a fajsúlyt. Egyes ritka betegségekben (diabetes insipidus) a szervezet képtelen a vizelet koncentrálására és a szomjazás ellenére is híg vizeletet ürít.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

Leggyakrabban szomjazás alkalmával lesz magasabb a fajsúly. Bizonyos gyakori betegségekben, mint amilyen a cukorbetegség a vizelettel kórosan ürülő cukor, emeli a fajsúlyt. Szakorvosi, azaz nefrológus által végzett kivizsgálás szükséges. Szomjazás esetén a vese a vizelet koncentrálásával takarékoskodik a vízzel. A vese funkciózavarai esetén először a koncentráló-képesség sérül, ilyenkor a fajsúly szomjazás esetén is a normális tartomány alsó részén található.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció