Dohányosok kérték a leszoktató ambulanciát

Minimális OEP támogatás mellett, szinte társadalmi munkába vállalták a leszoktatást az orvosok.
A dohányosok kifejezett kérésére, rendelési időn kívül nyílt meg a cigarettáról való leszoktató ambulancia a Baranya megyei Komlón. Csoportos foglalkozások keretében, szakember irányításával segítenek a jelentkezőknek megszabadulni a káros szenvedélytől. A feladat azonban több szempontból sem könnyű.
Baranyában mindössze öt pulmonológus szakorvos végezte el azt a minisztérium által indított tanfolyamot, amely lehetőséget ad arra, hogy rendkívül szerény összegű (egy CO mérés például 50 forint) OEP-támogatáshoz jussanak. Ez azonban olyan minimális pontot jelent, hogy a felvilágosítással, sok-sok beszélgetéssel járó csoportos ambuláns foglalkozást inkább társadalmi tevékenységnek tekintjük, azért csináljuk, hogy az egészségmegőrzésben segítsünk a hozzánk fordulóknak - mondta megkeresésünkre Dr. Papp Márta főorvos, a Komlói kórház pulmonológiai osztályának vezetője.
A leszoktató foglalkozások a rendelési időn kívül, a járó-beteg szakrendelőben zajlanak. Nem tartottuk ugyanis szerencsésnek - bár a dohányzás következményeinek demonstrálására talán hasznos lenne, - hogy összeültessük a gennyes, tbc-s, influenzás, vagy éppen a tumoros betegeket azokkal, akik "csak" a leszokás céljából keresnek fel bennünket. Ezért döntöttük el, hogy munkaidőn kívül foglalkozunk az "egészséges" dohányosokkal.
A főorvosnő hozzátette: az ambulancián mindenkit szívesen fogadunk, függetlenül attól, miért határozta el, hogy abbahagyja a dohányzást. Rendelkezésre állnak ma már olyan készítmények, segédeszközök (gyógyszerek, tapaszok, rágógumik stb.), amelyek ajánlásával megkönnyíthetjük a cigarettától való szabadulást.
A hazai tapasztalatok szerint - s ez egybecseng az uniós statisztikával - 100 ember közül 15-20-nak sikerül végleg megszabadulnia pusztító szenvedélyétől. Látjuk azt is: a dohányzás olyan szenvedélybetegség, amelytől csak a legritkább esetben sikerül egyedül szabadulni.
A főorvosnő hangsúlyozta: kevesen tudják, hogy a CODP (szűkületes tüdőbetegség) halálozási mutatójában Magyarország - Romániát megelőzve- világelső (!), s a súlyos, irreverzibilis kórkép hátterében egyértelműen a dohányzás áll. Emellett elgondolkodtató adat, hogy a világon harmadikak vagyunk az elszívott cigaretták számában. Ez azt jelenti, hogy minden magyar emberre évente fejenként 3200 szál cigaretta jut. Elborzasztó statisztika - jegyezte meg a szakember.
A napi tapasztalatok azonban mutatják, hogy az egyéni elszánáson, tudatos akaraton kívül még legalább két fontos tényező szükséges ahhoz, hogy ez a folyamatosan romló mutató javuljon. A leszoktatást elősegítő gyógyszerek állami támogatása, és a szélesebb körű józan felvilágosítás, mely egészségtudatos nevelési célú tájékoztatást jelent, semmiképpen nem elrettentő riogatást.
A baj jelenleg az is, hogy van olyan hatékony készítmény, amely havonta húszezer forintba kerül, ezt viszont egyetlen fillérrel nem támogatja a biztosító. Hiába mondjuk egy évtizedek óta cigarettázó embernek - akinek már a légzésfunkciója is kóros eltérést mutat - hogy inkább a gyógyszert vegye meg a cigarettára fordított pénzéből, azt mondja: nem tudja kifizetni a készítmény árát. Naponta megtapasztaljuk, hogy a leszokáshoz vezető út hosszú, s a nikotinelvonás gyötrelmeit egyáltalán nem könnyű legyűrni a dohányosnak, ezért kellene társadalmi segítség a leszoktató munkához. Az OEP-nek ugyanis a megelőzés lenne az érdeke és nem a már kialakult tüdőbetegségek tetemes gyógyítási költségének a finanszírozása.
A Komlón nyílt dohányzásról való leszoktató ambulancián ingyenes könyveket és tájékoztató füzeteket is kapnak a segítséget kérők. A foglalkozásokra való jelentkezéseket telefonon fogadják, megjelenéskor pedig csak a 300 forintos vizitdíj összegét kell letenni. Hasonló jellegű ambulancia Pécsett is működik a Munkácsy úti rendelőintézetben, Dr. Varga Anna főorvos irányításával.
2007-08-22 11:39
Forrás: Weborvos Erdei Éva
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délnyugat felől sokfelé megnövekszik a felhőzet, de jelentős csapadékra még nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag