Állítják, nem lehet elkerülni a rákot

Az életmód és a genetika is szerepet játszik abban, hogy valaki rákos lesz-e? De még mindig nincs olyan módszer, amely biztonsággal megmutatná, hogy a rák kialakulását mi befolyásolja az adott esetekben, és mit kell tenniük az egyes embereknek, hogy elkerüljék.

Természetesen vannak szélsőséges esetek, amikor az életmód nyilvánvalóan hozzájárul a rák kialakulásához. Ilyen például a láncdohányzás. De 100 százalékos valószínűségről sohasem sem lehet beszélni. Az viszont biztos, hogy a legellenállóbb ember egészsége is javul, ha nem dohányzik, s elhagyja a szervezet számára nyilvánvalóan káros anyagok bevitelét.
A rák igen összetett betegség. Bizonyos számú genetikai hibával születünk, amely elvezethet a kórhoz, ahogy vannak olyan tényezők (dohányzás, alkoholfogyasztás, túlzott szénhidrátfogyasztás, mérgező anyagoknak, káros sugárzásnak való kitettség stb), amelyek szintén hozzájárulhatnak a kór kialakulásához, ahogy a társadalmi környezet ártalmai, például a stressz is. Emellett az öregedés során felerősödő DNS-hibák némelyike is kiválthat daganatokat. Nagy kérdés, hogy e tényezőknek hány százalékát vagyunk képesek befolyásolni? Esetleg a genetikai hibák ellenére sem lépné át az összhatás azt a kritikus szintet, amely után már a betegség következik, hacsak a környezetünk vagy mi magunk nem adjuk meg a végső lökést?
Még mindig nem tudják biztosan, mi okozza a rák kialakulását

Még mindig nem tudják biztosan, mi okozza a rák kialakulását

Tehetünk-e sejtjeink egészségéért? Az egészséges életmód - bármennyire elcsépelt szófordulattá kezd válni - élet-halál kérdés lehet a sejtek szintjén. Részletek!

A Johns Hopkins Egyetem kutatóinak tavaly közzétett eredményei rendkívül felzaklatták a közvéleményt, és sokan fatalista következtetéseket vontak le belőlük. A kutatás ugyanis megállapította, hogy az esetek 65 százalékában a rák valójában visszakövethető, s többnyire véletlen mutációk következménye, azaz az betegségek kétharmadának bekövetkezése kívül esik a tudomány által kontrollálható területen. Most egy új tanulmány tovább bővítette ezeket a megállapításokat. A JAMA Oncology szakfolyóiratban közzétett beszámolóban Mingyang Song tudományos szakértő és csapata, a Massachusettsi Általános Kórházban és a Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskolájában, több mint 135 ezerférfi és nő adatait tanulmányozva megállapította, hogy az olyan életmódbeli tényezők, mint a táplálkozás, a dohányzás és testmozgás, a rák kockázatát 20 és 40 százalék közötti arányban befolyásolják.
Az eredmények nem mondanak ellent azoknak a Hopkins-csoport által tett megállapításoknak. Annak a kutatásnak az volt a fő célja, hogy hogyan megállapítsa, az őssejtek osztósásakor kialakuló mutációk hogyan befolyásolják a rák kockázatát. A vizsgálatban, összehasonlították a mutációs rátákat a különböző szervekben elhelyezkedő különböző sejtek esetében. Song tanulmánya azonban a rákos megbetegedések rátáit elemezte egy adott populációban fellelhető különféle emberekben.
"A rák kockázatát a különböző szövetekben azt hiszem, hogy befolyásolják az őssejt osztályok és a véletlenszerű mutációk is. Azokat az eredményeket nem kívánom értelmezni, amelyek azt bizonyítanák, hogy nem tudjuk megakadályozni a rákot, és nincs módja a legtöbb rák megakadályozásának, mert véletlenszerűen következnek be" - mondta Song.
Forrás: time.com

Értékelje a cikket!

Hirdetés

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a ködfoltok helyenként csak lassan szűnnek, és megemelkedve rétegfelhőzet is képződhet belőlük, de máshol sok napsütés melegíti a levegőt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag