A vastagbélrákot így előzhetjük meg

Évente nagyjából 5 ezer életet követel Magyarországon a vastagbélrák, pedig a probléma rendszeres szűréssel megelőzhető, illetve időben felfedezhető és kezelhető lenne. A vizsgálat ráadásul teljesen fájdalommentes, de mivel az emberek viszonylag keveset tudnak róla, nem élnek az ingyenes szűrés lehetőségével.

A vastagbélrák a második leggyakoribb, mindét nemet érintő daganattípus. Magyarországon évente mintegy 10 ezer új vastag- és végbéldaganatos esetet, valamint 5 ezer vastagbélrák okozta halálesetet regisztrálnak. A Népegészségügyi Központ (NNK) ezért egy több részes videósorozatot készített márciusra, a vastagbél elleni küzdelem hónapjára.

A vastagbélrák világszerte a vezető daganatos megbetegedések és halálokok közé tartozik. Kialakulásában a genetikai hajlam mellett fontos szerepe van az életmódbeli tényezőknek is. Mutatjuk, hogyan csökkentsük a betegség kockázatát .

Mit kell tudni a vastagbélszűrésről?

Az első videóban a szervezett vastagbélszűréssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglalták össze. Kiemelték, hogy a vastag- és végbéldaganatok okozta halálozás kockázata az 50 és 70 év közöttiek körében a legnagyobb. A daganatok azonban hatékonyan szűrhetőek, és már akár a tünetmentes időszakban is felfedezhetőek, ezek a vizsgálatok tehát életmentőek lehetnek. Az 50-70 évesek ezért meghívólevelet kapnak vastagbélszűrésre. Minél előbb felismerik a problémát, annál hamarabb megkezdhetik a szükséges kezelést, ezzel pedig jelentősen nőhet a túlélési esély.

Fontos, hogy a vastagbélvizsgálat nem egyenlő a vastagbéltükrözéssel. A vastagbélszűréshez szükséges mintavétel teljesen fájdalommentes, amelyet otthon is el tudunk végezni, és mindössze néhány percet vesz igénybe.

ijedt idősebb nő telefonál
Aki meghívást kap a szűrésre, az éljen a lehetőséggel!Fotó: Getty Images

Mit tegyünk, ha meghívót kaptunk?

Mi a teendőnk akkor, ha meghívólevelet kaptunk a vastagbélszűrésre? Erre az NNK tájékoztatósorozatának második része ad választ. Azt tanácsolják , hogy a levéllel keressük fel a háziorvosunkat, tőle fogjuk ugyanis megkapni az a csomagot, amellyel elvégezhetjük otthonunkban a mintavételt.

Az eredményes mintavételek érdekében az alábbiakra kell odafigyelnünk:

  • a széklet, amelyből mintát veszünk, ne érintkezzen vizelettel vagy vízzel,

  • két egymást követő székletből kell mintát venni,

  • a pálcikával kis mennyiségű mintát kell venni a széklet több részéből úgy, hogy a széklet befedje a pálcika rovátkáit,

  • mintavétel után zárjuk be a tégelyt a kupak visszacsavarásával, majd a székletet rázzuk össze a cső tartalmával,

  • ügyeljünk rá, hogy a tartály külseje és a boríték tiszta maradjon.

A fenti lépések után vegyük le a tartályról a vonalkódot és ragasszuk a meghívólevélre a megjelölt részre. A mintákat a lehető leghamarabb adjuk fel postán, de postaládába ne dobjuk! Két hét elteltével érdeklődjük a vizsgálat eredményéről a háziorvosunknál. Az NNK azt kéri, hogy aki meghívólevelet kap a szűrésre, az mindenképpen éljen a lehetőséggel.

Milyen eredmények születhetnek?

A vastagbélvizsgálat lehetséges eredményeit egy harmadik videóban taglalták. Ezek az alábbiak lehetnek:

  • Negatív eredmény: ez azt jelenti, hogy a székletben nem mutattak ki rejtett vért, tehát további teendőnk nincs. Amennyiben két év múlva újra meghívást kapunk a szűrésre, éljünk a lehetőséggel!

  • Értékelhetetlen eredmény: ebben az esetben a minta feldolgozása során technikai hiba történt. Kérjünk új mintavételi csomagot a háziorvosunktól és küldjünk új mintákat a vizsgálathoz.

  • Nem-negatív eredmény: a vizsgálat vért mutatott ki a székletben. A további lépésekről érdeklődjünk háziorvosunknál.

Nem-negatív eredmény esetén háziorvosunk igényel nekünk egy időpontot az illetékes gasztroenterológiai laboratóriumba, ahol elvégzik az ilyenkor szükséges vastagbéltükrözést. A vizsgálattal 15-25 perc alatt felfedezhetők és eltávolíthatók az elváltozások, amelyek rosszindulatúvá válhatnak a későbbiekben. Az elváltozás mértékétől függően további vizsgalatokra, esetleg kezelésekre is szükség lehet.

A videó végén kiemelték, hogy a szervezett vastagbélszűrő programban való részvétellel is nagyon sokat teszünk az egészségünkért. A potenciálisan problémás elváltozások korai felfedezésével ugyanis jó eséllyel megelőzhetjük a vastagbéldaganat kialakulását.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: