A szomszéd füstje büdösebb

A hazai lakosság ritkán protestál a Magyarországon működő erőművek - és az ipari eredetű légszennyezés többi itthoni forrása - ellen, a határainkhoz közel tervezett külföldi szennyezők ellen viszont gyakoriak a tiltakozások.
Utoljára a dorogi veszélyeshulladék-égető kapcsán bontakozott ki jelentősebb lakossági tiltakozó mozgalom, még a '90-es években. Volt némi ellenállás a váci cementmű hulladékégetési próbálkozásai ellen is, ezen túlmenően azonban inkább csak a tervezett létesítmények váltottak ki aggodalmat a környéken élőkből. Pedig a magyar lakosság amúgy érzékeny a légszennyezésre (elkerülő utak építéséért, illetve a településeken átvezető főutak szmogja miatt gyakran demonstrálnak), de az energetikai létesítmények füstjét többnyire hajlandó tolerálni.
Ami a konkrét szennyezési értékeket illeti, a környezetvédelmi tárca 2004-es adatokon nyugvó adatbázisa szerint Pét, Dunaújváros, Oroszlány, Kazincbarcika, Tatabánya, Pécs, Visonta, Százhalombatta kapja a legtöbb ipari eredetű légszennyezést. A felsoroltak többsége "erőművi város" (Dunaújváros az acélmű, Százhalombatta pedig a kőolaj-finomító miatt szennyezett levegőjű). A szennyezés az érintett területeken nem esztétikai, hanem elsősorban környezet-egészségügyi probléma: e települések elöl állnak a halálozási rangsorban is. Az egészségügyi tárca felmérte a 15-64 éves lakosság halálozásának alakulását a szennyezett levegőjű városokban 1986 és 2000 között, s néhány fővárosi kerület mellett Tatabánya, Százhalombatta, Pécs, Dunaújváros is az élbolyba került. A pontos egészségügyi statisztikákkal rendelkező Százhalombattán az asztma és a tüdőrák gyakorisága is jóval magasabb az országos átlagnál. Általánosságban elmondható, az összes légszennyező anyag koncentrációjának emelkedése növeli a légzőszervi halálozások számát, de a kén-dioxid a legveszélyesebb: ha a levegőben megnő a koncentrációja, három nap alatt akár 40 százalékkal is nőhet a légzőszervi halálok gyakorisága. Jelenleg a lakosság közel fele szennyezett vagy mérsékelten szenynyezett levegőjű térségben él. Közép-Magyarországon a legrosszabb a helyzet, itt a régió lakosságának 86 százalékát érinti a légszennyezés.
A szomszédságba tervezett égetők és erőművek elleni tiltakozás anynyiban mindenképpen indokolt, hogy a hazánk területén a légkörből kiülepedő szennyező anyagok többsége külföldi eredetű. A kén-dioxid esetében például mintegy háromötödös az "importarány", a legnagyobb hányad Szlovákiából, Lengyelországból, a volt Jugoszlávia országaiból, Romániából és egyéb (nyugat-európai) országokból érkezik.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +10 °C
Minimum:
-7, -1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan felhős égre számíthatunk, délen lesz a több, északon a kevesebb felhő, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag