A kórházak fele nem felel meg az emlőrákműtétekre vonatkozó szakmai ajánlásnak

Budapest, 2007. szeptember 28. (MTI) - A kórházak több mint fele nem felel meg az emlőrák-műtétekre vonatkozó szakmai protokollnak - derült ki az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) most elkészült felméréséből, amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez. Az Egészségügyi Minisztérium szerint a problémát megnyugtatóan az egészségbiztosítási rendszer átalakítása fogja rendezni.
Tavaly az ország 103 egészségügyi intézményében 8.063, a biztosító által finanszírozott emlőműtétet végeztek az orvosok. A felmérés szerint a vizsgált kórházak, klinikák közül mindössze 41 intézmény felel meg a Sebészeti Szakmai Kollégium által készített protokollnak - olvasható a felügyelet közleményében.
Vagyis ezeken a helyeken 2006-ban több mint 70 műtétet végeztek, 62 kórházban azonban az operációk száma nem érte el a 70-et, 46 intézményben pedig 35-nél kevesebb beavatkozás volt. Az elemzők Nógrád megyében például nem találtak olyan kórházat, ahol a protokollnak megfelelően az éves 70-100-as nagyságrendet elérte volna a beavatkozások száma. (A kimutatás finanszírozási adatok alapján készült, így az esetszámot illetően kisebb eltérések előfordulhatnak; nagyságrendi eltérés azonban nem valószínűsíthető.)
Az EBF közleménye szerint a felügyelet elemzői 103 olyan egészségügyi intézményt vizsgáltak, ahol a társadalombiztosítási ellátás keretében tavaly legalább egy beavatkozást végeztek, és ezt az OEP visszaigazolta.
A Sebészeti Szakmai Kollégium által készített szakmai protokoll szerint ideális esetben azokban a kórházakban kellene csak daganatos emlőműtéteket végezni, ahol az operációk száma éves szinten eléri a 70-100-as nagyságrendet. A javaslat mögött az a feltételezés áll, hogy ilyen nagyságrendű beavatkozás esetén biztosítható megfelelő tapasztalat és gyakorlat - olvasható az EBF közleményében.
Az emlőrák a nők egyik leggyakoribb betegsége, Magyarországon évente hatezer-hétezer új emlőrákos beteget fedeznek fel. A betegség az 50-60 éves kor közötti nőknél fordul elő legnagyobb gyakorisággal, ám a 40 év alatti nőknél is számos esetben diagnosztizálnak emlőtumort - ismerteti a közlemény.
Az Egészségügyi Minisztérium pénteki közleménye szerint a jelenségre a szaktárca az elmúlt egy évben több alkalommal is próbálta már mind a szakmai körök, mind a közvélemény figyelmét felhívni. A kórházak struktúraátalakítása, a betegellátás központosítása is azt a célt szolgálta, hogy a szükséges tárgyi és személyi feltételekkel és a megfelelő gyakorlattal rendelkező intézmények végezzék a beavatkozásokat.
Hangsúlyozták: a problémát megnyugtatóan az egészségbiztosítási rendszer átalakítása fogja rendezni.
A biztosítható legjobb minőség érdekében ugyanis a pénztárak nyilvánvalóan nem fognak olyan intézményekkel szerződni, amelyeknél a szükséges szakmai tapasztalat és rutin nem áll rendelkezésre: ez ugyanis növelné a vállalt kockázatot, és kétségessé tenné a beteg megelégedettségét - olvasható a tárca közleményében.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban hétfon délelőtt gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, északnyugaton helyenként párás maradhat a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag