Váladékoldók, köptetők

COPD-ben a hörgők eldugulását, a légzés akadályozottságát, a fulladást részben a megnövekedett mennyiségű, a normálisnál sűrűbb hörgőváladék (köpet) okozza.

Nehéz kiköhögni

A váladék erősen, szívósan tapadhat a hörgő falához, ezért nehezen, erőltetett köhögéssel lehet csak eltávolítani, ami nagyon kimeríti a beteget, fokozza a fulladást. A sűrű váladék oldására, elfolyósítására és ezzel a köpetürítés megkönnyítésére többféle módszert lehet alkalmazni. A legegyszerűbb meleg folyadék (tea, esetleg mézzel) fogyasztása, sokak szerint ennek a hatása nem rosszabb, mint számos hasonló hatású gyógyszeré.

Gépi gyógyszerporlasztó is igénybe vehető

A gyógyszerek alkalmazhatók tabletta, oldat, szirup formájában, vagy folyadékban oldva. Eredményesen oldja a hörgőváladékot, ha a gyógyszert vagy Salvus vizet, kamillateát gépi gyógyszerporlasztó készülékből permet formájában lélegzi be a beteg. Gépi gyógyszerporlasztó kezelés a szakorvosi (esetleg a háziorvosi) rendelőben vehető igénybe, továbbá otthon is alkalmazható.

A gépi gyógyszerporlasztó készüléket a tüdőgyógyász szakorvosok társadalombiztosítási támogatással (vagy közgyógyellátás keretében) írhatják fel az arra rászoruló COPD-s vagy asztmás beteg részére. E készülékkel a hörgőtágító gyógyszerek (melyek oldat formájában is kaphatók) is bejuttathatók a tüdőbe, pl. ha az adagoló aeroszol használatával problémák vannak. A belégzést akár az orvosi rendelőben, akár otthon kúraszerűen, naponta legalább két alkalommal célszerű végezni. A váladékoldás, kiürítés nem csak gyógyszerekkel, hanem más módszerekkel is elősegíthető.

Maradtak még kérdései? forduljon szakértőnkhöz!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció