+10° - +25°
Nincs front

Leértékelésen vásárolni veszélyes?

Itt vannak a leárazások, lenge nyári ruhák és olcsó bikinik kelletik magukat a kirakatokban: nem csoda, hogy kevesen tudunk ellenállni a csábításnak. Vannak azonban veszélyei annak, hogy ennyien próbálgatjuk őket: a ruhaneműk tisztasága kétes lehet.

Nem csak a piacok lezser engedékenysége teszi lehetővé, hogy ruhát, esetleg még intim alsóneműt vagy fürdőruhát is csupasz testre próbáljon fel a vevőjelölt, hanem nagy bevásárlóközpontok divatcikkei is áldozatul esnek olykor rúzs- vagy szemfestékfoltoknak, amelyek a próba egy óvatlan pillanatában kerülnek az árura.
Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztálya így vélekedik a jelenségről az MTI megkeresésére: "A cipők, ruhák, fürdőruhák vásárlásakor az általános higiénés szabályok betartása elvárható az adásvétel résztvevőitől. A kereskedőknek az előbb említett termékek próbálásához megfelelő körülményeket kell biztosítani - próbafülke, próbazokni, próbaharisnya. A fürdőruhákba, fehérneműkbe pedig már a gyártás során védőfóliát helyeznek az intim részekre. A cipők, ruhák és fürdőruhák forgalmazására vonatkozóan egyébként nincs külön egészségügyi követelmény, illetve jogszabály."

Mint ahogy a hatóság hivatalos állásfoglalásából is látszik, mindenki saját felelősségére próbálgat és vásárol. Azok a bizonyos elemi követelmények, amelyek elvárhatók, vagy teljesülnek, vagy nem. Az eladók által kötelezően biztosítandó próbazokni vagy -harisnya legalább annyi fertőzésveszélyt garantál, mintha mezítlábra húznánk fel a kiszemelt cipőt.A hivatal nyilatkozatából az is kiderül, hogy a higiénés szabályok mellőzése esetén sem várhatóak súlyos retorziók: "Környezetünkben és a bőrünk felületén nagy számban élnek baktériumok, gombák, amelyek nem okoznak semmiféle betegséget. A baktériumok nagy része ártalmatlan, sőt egyenesen hasznos. Az egészségre káros következményekkel járó megbetegedés, fertőzés létrejöttének valószínűsége csekély, és az ismert, általános szabályok betartásával megelőzhető".

A tisztaságról, a személyi higiénéről alkotott vélemények azonban erősen megoszlanak, és amint a szakhatóság válaszából kiderül, senki sem ellenőrzi, hogy az elvárható követelmények teljesülnek-e egy ruha- vagy cipőpróba esetében.

Tippek

- A hazavitt új ruhát azonnal mossuk, vasaljuk ki, hogy a benne esetleg megbúvó parazitáktól megszabadítsuk. Ez különösen igaz a turkálókban vásárolt holmikra.

- A cipőket fertőtleníthetjük speciális spray-kkel, illetve formalinba áztatott vattával is belülről.

- Vásárláshoz mi magunk vigyünk próbazoknit vagy harisnyát, ne használjuk a boltit!

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok fokozatosan feloszlanak, napos és felhősebb területek váltakoznak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag