Két gyógyszernagyágyú a trombózis ellen

Kövessen minket!

A vizsgálatok arteriás thromboembólia és mélyvénás thrombózis indikációban folynak.
A Bristol-Myers Squibb (BMS) és a Pfizer fejlesztési és forgalmazási kooperációról állapodtak meg: egyesítik erőiket az apixaban (Xa-faktor-inhibitor, antikoaguláns-antithrombotikum) piacra juttatása és sikere érdekében. A BMS előlegként 250 millió USD-t fizet partnerének, ezt követően pedig, a fejlesztés ütemében, további körülbelül 750 millió USD-t.
Az apaxiban III. fázisú vizsgálatai jelenleg arteriás thromboembólia, II. fázisú vizsgálatai pedig akut szimptomatikus mélyvénás thrombózis indikációban folynak. A II. fázisú vizsgálatok során preventív hatóanyagként is alkalmazzák akut koronária-szindrómás betegek kardiovaszkulásris eseményeinek megelőzésére.
A közös vállalkozás terheinek nagyobbik részét egyébként a Pfizer viseli: az idei év kezdete óta a költségek 60 százalékát állja. A szer klinikai alkalmazásának és forgalmazásának stratégiáját közösen dolgozzák majd ki, a globális forgalmazás költségeit pedig annak idején megosztják egymás közt.
Mindez azzal egy időben került nyilvánosságra, hogy bejelentették: James Cornelius, a BMS nyolc hónapja ideiglenes megbízatással működő vezérigazgatója 2009 májusáig, a részvényesek évi közgyűléséig vállalja a poszt betöltését. Cornelius a korábbiakban nem volt hajlandó hosszabb távra elkötelezni magát, nemrég azonban egy telefonos tanácskozáson elárulta: "Az itt töltött idővel arányosan nőtt elkötelezettségem és önbizalmam".
Amennyiben a klinikai vizsgálatok sikeresnek bizonyulnak, a vállalatok 2009 második felében engedélyeztetési kérelmet nyújtanak be az Egyesült Államok regulációs hatóságához is, amelyben az apixaban thromboembólia-preventívumként való bejegyzéséért folyamodnak. 2010 elején ugyanezt a többi indikációval kapcsolatba is megteszik majd. Cornelius úgy véli, hogy "a Pfizer globális súlya és tapasztalata" a kardiovaszkuláris szerek fejlesztésében "maximalizálja majd az apixaban lehetséges előnyeit/hasznát a páciensek szempontjából".
A vezérigazgató előzőleg a Guidant elnöke volt, s tavaly e pozíciójában vezényelte le a cég eladását a Boston Scientificnek. Abból, hogy a BMS meg akarja tartani a menedzsert az apixaban-vállalkozás idejére, elemzők arra következtetnek, hogy a BMS a továbbiakban kevésbé ragaszkodik majd ahhoz, hogy önálló maradjon. (A Scrip megfogalmazása szerint: "csökken annak valószínűsége, hogy...") A Schweizerische Kreditanstalt elemzői úgy vélik, "az, hogy a BMS kutatási és fejlesztési költségeit valamint rövid távú kockázatát más céggel osztja meg, vonzó lehet egy potenciális felvásárló számára".
Cornelius ezzel ellentétben kijelentette, hogy ő a BMS-nek "független, önálló cég" jövőjét szánja. Maguk a svájci bank elemzői is megjegyezték egyébként, hogy "az apixaban-megállapodást a megfigyelők általában nemkívánatos eszközkihelyezésnek tartják, amely csökkenti majd mindazoknak a cég iránti érdeklődését, akik a BMS-t a szektor-konszolidáció potenciális célpontjának tekintik".
A BMS egyidejűleg egy másik fejlesztési és forgalmazási megállapodást is kötött a Pfizerrel: ez preklinikai stádiumban lévő potenciális anyagcserezavar-gyógyszerekre vonatkozik. A Pfizer vállalta a teljes kutatást valamint a fejlesztés korai szakaszát, amiért a BMS 50M USD-t előre kifizet.
A Scrip ugyanebben a cikkben, termékekre lebontva ismerteti a BMS 2007-es első negyedévi eredményeit is; csökkenésekért főként a generikus versenyt teszi felelőssé. Az idei év első három hónapja nem kedvezett a cég nemzetközi eladásainak: forgalma globálisan 7 százalékkal 3,5 milliárd, az USÁ-ban 6 százalékkal 1,9 milliárd USD-ra csökkent. 8 százalékkal, 807 millió USD-ra nőttek viszont ugyanebben az időszakban a vállalat kutatási és fejlesztési kiadásai: több liszensz-előleget fizetett ki, és fejlesztés végső fázisában lévő vegyületekkel kapcsolatban is támadtak kiadásai.
2007-05-21 09:56
Forrás: Scrip
Meteogyógyászati teszt

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt gyakran erősen felhős lesz az ég és elszórtan esőre lehet számítani Délután nyugaton felszakadozhat a felhőzet, másutt a gyakran erősen felhős égből zápor, a hegyekben hózápor alakulhat ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag