Focirajongók, figyelem: halálos veszélyt jelent a válogatott mérkőzés!

Egy izgalmas focimeccs megduplázza a szívroham kockázatát, különösen, ha a saját nemzeti 11 játszik. A szív- és érrendszeri betegek ezért jobban teszik, ha figyelembe veszik a fokozott rizikót - javasolják azok a német szívgyógyászok, akik a New England of Medicine című folyóiratban értékelték a 2006-ban rendezett labdarúgó-világbajnokság szívrohamtörténeteit.
Ute Wilbert-Lampen és csapata a Münchenben és környékén a 2006 júniusi németországi vb idején történt, pontosan dokumentált szívinfarktus- és szívritmuszavar-eseteket vette számba. Az akkori adatokat összehasonlították a 2003-2005-ös évek ugyanezen időszakának infarktusgyakoriságával, illetve 2006 júliusának szívgyógyászati eseményeivel is.
Minden olyan esetet értékeltek, ahol szívroham gyanúja miatt hívták a rohammentőt, vagy ha valakit ilyen okból kórházi őrzőszobába szállítottak. Még arra is figyeltek, hogy a statisztikába ne számolják bele az odazarándokoló, nem helyi szurkolók esetleges rosszulléteit. Figyeltek az időjárási adatokra is.
A vizsgált időszakban négyezernél több szívrohammal foglalkoztak a helyi mentők és a szívgyógyászok. Azokon a napokon, amikor a német válogatott játszott, a szívrohamok száma csaknem háromszor volt magasabb, mint a többi napon, vagy az előző években.
Elgondolkodtató, hogy az egész labdarúgó-világbajnokság 24 napján, amikor más országok válogatottjai csaptak össze, a német lakosok körében nem lett gyakoribb a szívroham.
Nem meglepő a különbség a hölgyek és az urak között: a nők körében is csaknem megduplázódott a német meccsek időszakában a szívgyógyászati segítséget szükségessé tevő rosszullét, de a férfiaknál az ilyen események gyakorisága háromszorosnál is magasabbra hágott. A veszélyes időszakot kutatók statisztikáinak tanúsága szerint a kezdőrúgás utáni mintegy két óra jelentette.
Érdekes látni, milyen különbség volt a német focicsapat egyes mérkőzései között a szurkolók infarktusveszélye szempontjából: már az első alkalom, a június 9-i, Costa Rica válogatottjával vívott meccs időszakában is többször kellett a mentőknek tevékenykedni, mint az előző évek ugyanazon napján.
Az izgalom aztán fokozódott, és ez a szívrohamok gyakoriságában is mérhető volt. Amikor a németek a lengyeleket győzték le azon a drámai mérkőzésen, amikor a győztes gól az utolsó percben esett, a sürgős ellátást igénylő szívügyek száma München területén csaknem ötvenre szaladt fel. A következő, békésebb mérkőzések során a szívekbe is béke költözött, bár az előző években feljegyzett adatokhoz képest még akkor is többen kaptak infarktust.
Június 30-án Németország legyőzte Argentínát, drámai büntetőrúgás-párbaj során és aznap háromszor annyi infarktusos esetet jelentettek a városban, mint az előző esztendők ugyanazon napján. Hasonlóan alakult a kardiológiai helyzet akkor is, amikor a németek kikaptak az olaszoktól, és így már nem kerülhettek a döntőbe.
Wilbert-Lampen és munkacsoportja megvizsgálta azt is, hogy milyen módon és mértékben fokozta az infarktuskockázatot a fociizgalom azoknál, akikről már korábban is tudták, hogy szívbetegek. A helyzet ezek körében még aggasztóbban alakult: a koszorúér-betegek infarktusesélye a meccsek ideje alatt megnégyszereződött.
A szívgyógyászok fölhívják a figyelmet arra, hogy a szívrohamok kockázatának fokozódása egyértelműen a pszichés feszültség következménye lehet, mivel a müncheni szurkolók nem általában a meccsek, hanem saját válogatottjuk mérkőzései alatt kaptak infarktust. Bölcs dolog, ha valaki szereti a focit, a szívbetegek azonban készüljenek fel arra, hogy ez esetleg kockázatos is lehet.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan, többször erősen felhős lesz az ég, helyenként havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag