Mi az aranyérgyűrűzés?

Az aranyeres panaszok Magyarországon is rengeteg embert érintenek, lényegében népbetegségről beszélhetünk. Bizonyos esetekben a probléma egyszerűen és tartósan kezelhető az aranyérgyűrűzés módszerével. Lássuk, mit érdemes tudni erről.

Magát az aranyeres csomót a végbél és a végbélnyílás falában keletkező vénatágulatok alkotják. Ezek a fonatok időnként begyulladhatnak, vérezhetnek, sőt, akár vérrög is képződhet bennük, ami rendkívül erős fájdalommal jár. Függően attól, hogy hol helyezkednek el a végbél záróizmától nézve, megkülönböztetünk külső és belső aranyereket.

Milyen panaszok fellépése esetén gyanakodjunk aranyérre? Részletek itt.

Kezdeti stádiumban ezek a vénatágulatok többnyire még tünetmentesek. Kissé megnagyobbodnak, esetleg vérezhetnek is, de székletürítés során nem türemkednek ki a végbélnyílás elé. Az állapot előrehaladtával, második és harmadik stádiumú aranyeresség esetén viszont kifordulnak, illetve megeshet, hogy nem is húzódnak vissza maguktól, hanem kézzel helyezhetők csak vissza. A legsúlyosabb, negyedik stádiumú aranyereket pedig már kézzel sem lehet visszanyomni, állandóan kifordult állapotban maradnak. Ez esetben kizárólag műtéti úton rendezhetők a beteg panaszai.

Előrehaladott stádiumú aranyér esetén hatékony megoldást jelenthet az aranyérgyűrűzés
Előrehaladott stádiumúaranyéresetén hatékony megoldást jelenthet az aranyérgyűrűzés. Fotó: iStock

Hogyan zajlik az aranyérgyűrűzés?

Második és harmadik stádiumú, belső aranyeresség kezelésére évtizedek óta alkalmazzák a Barron-féle gumigyűrű-ligatúra technikáját, egyszerűbben mondva az aranyérgyűrűzést. Az eljárás lényege, hogy az aranyeres csomót végbéltükrözéssel megkeresik, majd egy speciális eszköz segítségével egy néhány milliméteres gumigyűrűt helyeznek fel a tövére, ami elszorítja a vénafonat vérellátását. Ennek hatására a lekötött aranyér néhány nap alatt elhal, lelökődik, és a gumigyűrűvel együtt a széklettel távozik a szervezetből.

Érdemes megemlíteni, hogy a beavatkozás alapvetően fájdalommentesen zajlik, mivel a végbél érintett részében nincsenek érzőideg-végződések, valamint a végbéltükör felhelyezése során is alkalmaznak érzéstelenítést. Egy-egy alkalommal egy-két aranyeret lehet csak így lekötni, azaz az aranyeres törzsek számától függően több részletben, egy-másfél hónapos különbségű ütemezéssel lehet elvégezni a teljes kezelést.

Ami a szövődményeket illeti, a gyűrűzést követően lokális gyulladás, ödémásodás jelentkezhet, amit gyakranfájdalomis kísér. Emellett a lelökődés után néhány napig enyhe vérzést tapasztalhatnak a páciensek. Súlyosabb szövődmények viszont, mint például erős vérzés vagy a kezelt területen fellépő fertőzés, csak ritkán fordulnak elő. Az eljárás komoly előnye ráadásul, hogy az elhalt aranyér helyén apró heg képződik, ami megakadályozza a panaszok kiújulását.

Az eljárás korlátai

Milyen készítményekkel enyhíthetjük az enyhébb aranyeres panaszokat? A témáról bővebben ide kattintva olvashat.

A gyűrűzés általában nem alkalmas kezdeti stádiumú aranyér kezelésére, mivel ilyenkor még nem elég nagy a tágulat ahhoz, hogy elszorítható legyen. Emellett negyedik stádiumú, súlyos aranyeresség esetén is rendszerint csak akkor jön szóba megoldásként, ha a páciens valamilyen okból kifolyólag - például súlyos vérszegénység okán - nem alkalmas az aranyér műtéti úton történő kezelésére.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)