Amikor lényeges, hogy a laboreredmény néhány percen belül megszülessen... (x)

Önnek is egyszerűbbé tenné a diagnózis felállítását, a gyógyszerek felírását, a gyógyszerdózisok egyéni beállítását, netán a beteg beutalásáról való döntést, ha rendelkezésére állna a beteg aktuális PT-INR értéke, vagy azonnal tudná, hogy van-e fehérje vagy ketontest a beteg vizeletében? A válasz egyértelműen igen!

Az alapellátásban elérhető egészségügyi szolgáltatások bővítését és a betegút rövidítését szolgálva, a jövő kihívásának és a betegek elvárásának eleget téve, - a kormányzat egészségpolitikai prioritásaival egybecsengően - számos laboratóriumi mérés ma már egyszerűen és gyorsan - akár egy háziorvosi rendelőben, egy klinikai osztályon, a sürgősségi osztályon vagy egy szakrendelőben is - elvégezhető.

diagon

A következő paraméterek akár betegágy melletti vagy háziorvosi rendelőben való meghatározására is van lehetőség:

Protrombin idő, nemzetközi normalizált ráta (PT-INR)

A K-vitamin antagonista véralvadásgátló gyógyszereket (pl. warfarin, acenokumarok) szedő betegeknél a dózis beállítása, illetve annak rendszeres vagy esetenkénti (pl. sebészeti beavatkozások, fogászati kezelések alkalmával) ellenőrzése jelentős terhet ró a betegekre. Hányszor kell a háziorvos-laboratórium-háziorvos útvonalat bejárniuk? Biztosan Ön is ismer olyan helyzeteket, amikor erre nincs idő, és egy szinte azonnali mérési eredmény hozzájárulhat a trombózis megelőzéséhez és akár életet is menthet.

Vizsgálatokkal igazolt, hogy a betegágy melletti vagy háziorvosi PT-INR monitorozással ellenőrzött antikoaguláns kezelés hatékonyabb, mint a hagyományos laboratóriumi vizsgálatokra támaszkodó folyamat. Háziorvosként vagy szakorvosként a Diagon magyar gyártmányú PT-INR-mérő készülékével (Coag S véralvadásmérő rendszer). Ön is valós (nem származtatott) mérést valósíthat meg a laboratóriumok pontosságával; és mindehhez elegendő kis mennyiségű ujjbegyből vett vér.

diagon

C-reaktív-protein (CRP)

Könnyebben tudna diagnózist felállítani vagy az antibiotikum felírásáról dönteni, ha tudná, hogy mekkora a beteg CRP-szintje? Ehhez nem szükséges a "hagyományos" laboratóriumi vizsgálatra beutalnia a beteget, mert az ujjbegyvérből történő meghatározást elvégezve néhány percen belül megtudhatja, hogy mekkora a beteg CRP-szintje, azaz a gyulladás bakteriális vagy vírusos eredetű-e.

Humán specifikus székletvér (FOB)

Ismerve azt, hogy a vastagbélrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés hazánkban és a korai diagnózis a kedvezőbb prognózis feltétele, jelentős szerep hárul a szűrővizsgálatokra. Bebizonyosodott ugyanakkor, hogy a behívásos szűrőrendszer nem kellőképpen hatékony, és igény mutatkozik arra, hogy az emberek a háziorvosuknál végezzék el a szűrést,- fájdalom- és beavatkozás-mentesen, néhány percen belül számszerű eredményt kapva. A székletvér vizsgálata háziorvosi rendelőben is elvégezhető, és a vastagbélrák mellett egyéb gyomor-és bélrendszeri vérzéses elváltozásokra is felhívhatja a figyelmet.

Allergénspecifikus IgE

Az allergiás betegek diagnosztizálása, az allergének azonosítása, a követendő diéta meghatározása vagy egy esetleges immunterápia megkezdése előtt egyaránt elengedhetetlen az allergénspecifikus IgE-szint meghatározás; a komponens alapú molekuláris allergiadiagnosztika. Erre ma már lehetőség nyílik, akár egy szakrendelőben, egy sürgősségi osztályon vagy egy háziorvosi rendelőben is, ugyanis a költséghatékony vizsgálat akár ujjbegyvérből is elvégezhető és mintegy 30 percen belül rendelkezésre áll a megbízható eredmény.

Vizeletparaméterek: sűrűség, pH, glükóz, vér, ketontest, nitrit, kreatinin, bilirubin, urobilinogén, fehérvérsejt, fehérje

A különféle vizeletparaméterek gyors meghatározása döntő fontosságú például a húgyúti fertőzések esetén az antibiotikum-terápia szükségességének/hatásosságának megítélésére, vagy a terhesgondozás során a kismamák egészségi állapotának ellenőrzésére,- akár háziorvosi- vagy szakrendelőben, akár védőnői tanácsadáson. Redox-reakciókon alapuló működésű, színes vizeletcsíkok széles választéka biztosítja azt, hogy a választott vizeletparaméterek értékéről perceken belül tájékozódhasson.

 

A fenn felsorolt laborparaméterek alapellátás keretén belül vagy a betegágynál történő gyors meghatározása egyértelmű pozitív hozadékkal jár, mivel:

  • Elősegíthető a betegség diagnózisa, az állapotváltozás nyomon követése és a racionális gyógyszeres terápia
  • Csökkenthető a kialakult szövődmények, mellékhatások gyakorisága
  • Javítható a beteg együttműködése
  • Csökkenthető a betegállományban töltött munkanapok száma

diagon

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső