Egészségértés Díj: kik nyerhetik el?

Új díjra pályázhatnak a betegek közérthető tájékoztatásában aktívan részt vevő orvosok, gyógyszerészek, más egészségügyi szakemberek, intézmények!

Az egészségértés - angolul "health literacy" - azt a képességünket jelenti, hogy mennyire tudunk egészségügyi kérdésekben eligazodni, mennyire érjük el és értjük meg az egészségügyi információkat és képesek vagyunk-e hatékonyan hasznosítani azokat.  A jobb egészségértés hozzájárul ahhoz, hogy az egyén a saját egészségével, betegségével kapcsolatban megfelelő döntéseket hozzon.

Egy tavaly elkészített egészségértés kutatás eredményi szerint a magyar társadalom több, mint felének elégtelen vagy problémás az egészségértési szintje! Ez azt jelenti, hogy az emberek jelentős része nincs tisztában a számára fontos szűrővizsgálatokkal, nehezen érti meg, amit az orvos mond, de sokak számára az alapvető számolási feladatok is problémát jelentenek, melyek például a gyógyszerek adagolásának kiszámolásához szükségesek. A betegtájékoztatók megértése csak a lakosság 36 százalékának nem jelent problémát és szintén csak 41 százalék számára nem okoz gondot az orvos vagy a gyógyszerész utasításainak követése (a kutatás eredményeit ld.: www.aipm.hu)

Az egészségértés fejlesztése nem csak az egészség megőrzésében játszik fontos szerepet, de megkönnyíti az egészségügyi szakemberek munkáját és gördülékenyebbé teheti az egészségügyi ellátást is. A kevesebb, fölöslegesen elvégzett vizsgálat, a rövidebb ideig tartó terápia, az időben elvégzett szűrővizsgálatok, a  beteg gyorsabb gyógyulása és visszatérése a munkaerőpiacra óriási anyagi és humán tőkét szabadítana fel.  

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) zászlójára tűzte az egészségértés hazai fejlesztését és ennek érdekében új pályázatot hirdetett, melynek célja, hogy feltérképezze és a közvéleménnyel megossza a legjobb egészségértést fejlesztő programokat, hogy azok jó példaként szolgálhassanak mások számára is. Az Egészségértés Díjra pályázhat minden Magyarországon tartózkodó magánszemély, természetes és jogi személy, civil szervezet és állami szerv, olyan programokkal, tevékenységgekkel, kommunikációval, amelyek könnyen érthető módon segítik az emberek egészségügyi tájékozottságát. (Bővebb információ: www.aipm.hu/hu/egeszsegertes).

Pályázók köre:

Az Egészségértés Díjra pályázhat minden Magyarországon tartózkodó

magánszemély, természetes és jogi személy, civil szervezet és állami szerv.

Pályázati kategóriák:

  1. Egészségügyi intézmények (bármilyen egészségügyi intézmény (pld. orvosi rendelő, gyógyszertár, kórház, egyéb rendelőintézet) által indított, az egészségértés javítását szolgáló projektek.
  2. Egészségügyi szakemberek (bármilyen egészségügyi szakember (háziorvos, szakorvos, gyógyszerész, szakápolók, védőnő, más egészségügyi végzettségű szakember) által indított, az egészségértés javítását szolgáló projektek.
  3. Betegszervezetek (betegszervezetek által indított, az egészségértés javítását szolgáló projektek.)
  4. Közvetlen lakossági kommunikáció (bármilyen, a lakosságot közvetlenül elérő, az egészségértést támogató kommunikáció, például újságírók által írt cikkek, egészségügyi applikációk, pályázatok, versenyek, stb.)

A Nekem szól! Egészségértés Díj pályázat zsűrije:

dr. Pilling János, a zsűri elnöke SOTE Magatartástudományi Intézet, docens, az orvosi

kommunikáció oktatás vezetője

Nógrádi Tóth Erzsébet, MÚOSZ Egészségügyi Szakosztály, elnök

dr. Virányi Mariann, OGYÉI, főosztályvezető helyettes

dr. Horváth-Sziklai Attila, Magyar Gyógyszerészi Kamara, hivatalvezető

dr. Pásztélyi Zsolt, MEDICINA 2000 - Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség,

leköszönő elnök

Torda Júlia, Kórházszövetség, kommunikációs vezető

Koltay Tünde, Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége (BEMOSZ), elnök

Borjádi Györgyi, AIPM, kommunikációs menedzser

 

Ha Ön olyan programokat szervez, vagy olyan programokban vesz részt, amelyek segítik páciense egészségügyi tájékozottságát, jelentkezzen pályázatunkra! Informatív betegtájékoztató kiadvánnyal, honlappal, Facebook oldallal, mobil applikációval vagy betegeknek tartott oktatással egyaránt nevezhet!

 

Jelentkezési határidő: 2016. október 14.

Bővebb információ: www.aipm.hu/hu/egeszsegertes

 

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső