Tovább csökkenhetnek a várólisták

Az új ellenőrzés értelmében büntethetik a kórházakat, ha a legkorábbi szabad időponthoz képest későbbre jegyzik elő a beteget. A várólista-csökkentési program azonban tovább folytatódik, idén mintegy 6 milliárd forintot áldoznak erre a célra.

Új funkcióval egészül ki hétfőtől az intézményi várólistarendszer, az előjegyzésekben a sorrendiség érvényesül. Egyes esetekben akár szankciókat is kiszabhat a kórházakra a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) - írta a NEAK közlésére hivatkozva a Világgazdaság.

Mint írták, az intézkedés nem csökkenti a várakozók számát. 2018-ban és 2017-ben is átlagosan 28 ezer beteg várt valamilyen műtéti beavatkozásra. A műtéti várólista következményeiről ebben a cikkünkben olvahat!

Az új ellenőrzés keretében az alapkezelő arra figyelmezteti a szolgáltatókat, hogy ha a lehető legkorábbi szabad időponthoz képest egy későbbi időpontra tervezik a beteg ellátását, és ezt nem is korrigálják, akkor szankciókra lehet számítani. "Az elsődleges cél a betegek érdekének erősítése" - emelte ki a NEAK.

várakozás, váró, várólista, kórház, kórházi ellátás, műtét, előjegyzés, időpont, beteg
Évente mintegy 28 ezren várnak műtétre. Fotó: 123rf

191 ezer műtét évente

A kormány egyébként 2010 és 2018 között 26 milliárd forint többletforrást biztosított a leghosszabb ideje várakozó betegek ellátására. A várólista-csökkentési program tovább folytatódik. Idén 6 milliárd forintot szánnak erre a célra. "A várólistaadat a Magyarországon éves szinten elvégzett 191 ezer műtéttel és a nemzetközi szinten is jónak számító két hónapos várakozással számolva 25-30 ezres várakozószámot jelent, ez alá viszont már nem csökkenthető" - olvasható a cikkben.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)