Tovább csökkenhetnek a várólisták

Az új ellenőrzés értelmében büntethetik a kórházakat, ha a legkorábbi szabad időponthoz képest későbbre jegyzik elő a beteget. A várólista-csökkentési program azonban tovább folytatódik, idén mintegy 6 milliárd forintot áldoznak erre a célra.

Új funkcióval egészül ki hétfőtől az intézményi várólistarendszer, az előjegyzésekben a sorrendiség érvényesül. Egyes esetekben akár szankciókat is kiszabhat a kórházakra a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) - írta a NEAK közlésére hivatkozva a Világgazdaság.

Mint írták, az intézkedés nem csökkenti a várakozók számát. 2018-ban és 2017-ben is átlagosan 28 ezer beteg várt valamilyen műtéti beavatkozásra. A műtéti várólista következményeiről ebben a cikkünkben olvahat!

Az új ellenőrzés keretében az alapkezelő arra figyelmezteti a szolgáltatókat, hogy ha a lehető legkorábbi szabad időponthoz képest egy későbbi időpontra tervezik a beteg ellátását, és ezt nem is korrigálják, akkor szankciókra lehet számítani. "Az elsődleges cél a betegek érdekének erősítése" - emelte ki a NEAK.

várakozás, váró, várólista, kórház, kórházi ellátás, műtét, előjegyzés, időpont, beteg
Évente mintegy 28 ezren várnak műtétre. Fotó: 123rf

191 ezer műtét évente

A kormány egyébként 2010 és 2018 között 26 milliárd forint többletforrást biztosított a leghosszabb ideje várakozó betegek ellátására. A várólista-csökkentési program tovább folytatódik. Idén 6 milliárd forintot szánnak erre a célra. "A várólistaadat a Magyarországon éves szinten elvégzett 191 ezer műtéttel és a nemzetközi szinten is jónak számító két hónapos várakozással számolva 25-30 ezres várakozószámot jelent, ez alá viszont már nem csökkenthető" - olvasható a cikkben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi, északnyugati felén valószínű eső, zápor, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra