Országos hiány van a tetanuszból

Hetek óta országos hiány van tetanuszoltásokból. Az Index értesülése szerint a napokban újraindult az elosztás.

Hetek óta komoly hiány van tetanusz oltóanyagból az ország több kórházában is - adta hírül az Index.
A hírportál egyik kollégája motorosbaleset miatt került a Szent János Kórházba, ahol úgy tájékoztatták: az ilyenkor kötelező oltásból csak korlátozott számú áll rendelkezésre, a hiány ráadásul országos.

A Clostridium tetani nevű bacilus okozta mérgezéssel kísért fertőzés. A kórokozó a legapróbb sérülésen át is képes behatolni a szervezetbe, ahol olyan mérget állít elő, amelyek a betegség tüneteit kiváltják. Hogy miért is veszélyes, arról az alábbi linkre kattintva tudhat meg többet!


Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kommunikációs igazgatója az Index kérdésére megerősítette: valóban kifogyóban vannak a készletek, de néhány napja újraindult a terjesztés, így lassanként minden kórházba és gyógyszertárba eljut majd a megfelelő mennyiség. Tájékoztatásuk szerint a készlethiány június 4-ig állt fenn, azóta a legnagyobb hazai nagykereskedők, a Phoenix Pharma és a Hungaropharma is elkezdték a megrendelt oltóanyagok szállítását a kórházakhoz, gyógyszertárakhoz.
Hetek óta komoly hiány van tetanusz oltóanyagból

Hetek óta komoly hiány van tetanusz oltóanyagból

A lap szerint nem ez az első "tetanuszkrízis", sajnos rendszeresnek mondható, hogy egy hétig, tíz napig, vagy akár két-három hétig is országosan hiányzik az amúgy életmentő oltóanyag. 2014-ben olyan súlyos mértéket öltött a készlethiány, hogy az OGYÉI soron kívül engedélyezte a Magyarországon amúgy nem forgalmazott, másik típusú vakcina behozatalát is.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső