Négyezer ápolót veszíthetünk el

HáziPatika

Miközben már most több helyen 30 százalékos is lehet a szakdolgozók hiánya, hamarosan több mint 4000 dolgozó lép ki a rendszerből.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara friss felméréséből drámai kép rajzolódik ki a jövőről. Előreláthatóan sokan választják majd, hogy negyvenéves munkaviszony után nyugdíjba vonulnak. Ez óriási veszteség lesz, mivel az 56-65 éves korcsoportba jelenleg 5163-an tartoznak, ezen belül az 56-60 éves korosztályba 3957-en, vagyis egy-két éven belül mintegy négyezerrel is csökkenhet a felnőttápolás területén dolgozók száma - írja a 168ora.hu.

Négyezerrel is csökkenhet a felnőttápolás területén dolgozók száma
Négyezerrel is csökkenhet a felnőttápolás területén dolgozók száma

A lap azt írja, hogy a  frissen végzett szakemberek jó része külföldre megy dolgozni, vagy azonnal elhagyja az egészségügyet. Az elmúlt nyolc év átlagát tekintve a végzős hallgatók csupán 41 százaléka marad a pályán. 

Külföldön ennyit keresnek a magyar ápolók - részletek!

"A legtöbben a több műszakos munkarend, a család, a kivándorlás, a könnyebb munka lehetősége és a gyermeknevelési feladatok miatt hagyják el a pályát" - sorolja a lapnak az okokat Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, majd hozzáteszi, hogy fontos lenne, hogy az egészségügyi dolgozó a munkahelyén megkereshesse a megélhetéséhez szükséges pénzt, de ezt jelenleg csak két-három mellékállást vállalva tudja előteremteni. Mint mondja, leginkább arra kell törekednünk, hogy a 19-35 éves korcsoportba tartozó 6340 embert ne veszítsék el.


A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy a felnőttápolási tagozat kérdőíves felmérésének eredménye szerint számolni kell azzal, hogy a szakdolgozók körében nagy arányban előforduló szív- és érrendszeri, daganatos, mozgásszervi és hormonrendszert érintő megbetegedések sok esetben teljes munkaképtelenséget okozhatnak még a nyugdíjazás előtt, tovább súlyosbítva a már jelenleg is kritikus létszámhiányt. A középvezetők 51 százaléka egy vagy több krónikus megbetegedésben is szenved, ennek ellenére többségük a helyettesítés hiánya, illetve a retorziótól valófélelemmiatt nem mer elmenni betegállományba. A középvezetők 60 százalékát erősen veszélyezteti a kiégés, 10,45 százaléknál kritikus a helyzet, és csaknem egy százalékuk úgy érzi, már teljesen kiégett.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső