+16° - +31°
Nincs front

Nagy változás jön a gyógyszerészeknél

November elsejétől a papíralapú recepteket teljesen felváltják az elektronikus, úgynevezett e-receptek a közegészségügyben.

A gyógyszerészek már várják az átállást a papíralapú receptről az elektronikusra - mondta a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Hankó Zoltán közölte: a közegészségügyben a november 1-jével kötelező csatlakozással, illetve a rendszer elveivel már mindenki tisztában van, így a mostani utolsó hónapokban a gyógyszerészek "az apró gyakorlati kérdésekkel" foglalkoznak. A tesztüzemben résztvevő patikák visszajelzései szerint az elektronikus receptek kiadása valamivel gyorsabb, mint a papíré, és eddig semmilyen gyógyszerkiadási probléma nem jelentkezett.

Az elektronikus vény egyik előnye lehet, hogy a háziorvos így láthatja, hogy a beteg valóban kiváltotta-e a gyógyszerét, és az is kiderül majd, ha egy páciens több orvosnál íratja fel ugyanazt a tablettát. Bővebben az alábbi cikkünkben is írtunk róla!

Az e-recept előnyei

Az új rendszer előnye, hogy a beteget kezelő orvosok a más orvosok által felírt recepteket is látják az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben, vagyis a felhőben. Így könnyen kiderülhet, ha a beteg több azonos hatóanyagú gyógyszert felíratott magának, megteremtve így a gyógyszer-túladagolás kockázatát, továbbá a különböző gyógyszerek nemkívánatos kölcsönhatásai is megelőzhetőek - emelte ki.

Novembertől felváltja a kézzel írottat az e-recept
Novembertől felváltja a kézzel írottat az e-recept

A kamarai elnök véleménye szerint a magánellátásban tovább megmarad a papíralapú recept, mivel a magánszolgáltatóknak csak jövő novemberben kötelező csatlakozniuk a rendszerhez. A közellátásból sem tűnik el, hiszen ha a háziorvos házhoz megy, ott csak papír receptet tud írni, emellett bizonyos speciális gyógyszereket is csak így tudnak majd felírni, mert ezek nincsenek benne az elektronikus rendszerben - tette hozzá.


Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső