Mentőautót kaptak a szegedi hallgatók

HáziPatika

A helyszínre vonuló mentőautók pontos másával megegyező szimulátort adtak át a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). Az eszköz a hallgatók képzését segíti a jövőben.

Milyen veszélyekkel jár, ha feleslegesen hívja valaki a 112-es segélyhívót? Részletek itt.

Az eszközzel gyakorolható az összes mentési helyzet, belgyógyászati, traumatológiai esetek, különféle közúti sérülések ellátása, alapvető sürgősségi kórképek ismertetése és gyakorlati oktatása - olvasható az SZTE által kiadott közleményben. A szimulátor a graduális és posztgraduális egészségügyi képzések széles skálájában, a mentőtisztképzésben és a laikus oktatásban, az egyéni tudás és felkészültség igazolására vagy csapatmunkák gyakorlása során egyaránt alkalmazható.

Az SZTE-n átadott szimulátor berendezése azonos a mindennapokban használt mentőautókéval
A szimulátor berendezése azonos a mindennapokban használt mentőautókéval (fotó: SZTE)

A szimulátor az alapvető technikai tudás fejlesztése mellett lehetőséget biztosít a szokatlan vagy váratlan helyzetek oktatására is. A feladatok elvégzését a társak és a külső megfigyelői csoportok is figyelemmel kísérhetik, ezzel lehetőség nyílik a teljesítmény objektív értékelésére és a tapasztalatok közös kiértékelésére is.


Az ország egyik legmodernebb szimulációs körülményeit biztosító helyszínén hamarosan kezdődő valósághű gyakorlatok alatt a zárt mentőautóban zajló eseményeket is nyomon lehet követni, így a hallgatók tapasztalt instruktorok segítségével, biztonságos körülmények között szerezhetik meg az önálló munkavégzéshez szükséges szakmai rutint.

A Mercedes-vázra épített, 48,8 millió forint értékű oktatási rendszer eszköztára teljesen megegyezik a jelenleg használt és az utakon futó mentőautókéival.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső