Kórházat nyit az evangélikus egyház

HáziPatika

Az evangélikus egyház is megnyithatja saját kórházát Budapesten, a Péterfy Sándor utcai intézmény egyik telephelyén. A leendő kórház többek között mozgás­szervi és időskori rehabilitációs, illetve hajléktalan betegek ellátását végezheti. A tervek jövő nyárig készülhetnek el.

221 millió forint a kórház tervezésére

A Magyarországi Evangélikus Egyház is bekapcsolódik a fővárosi betegellátásba - mondta el a Magyar Időknek Cserháti Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az Egészséges Budapest program (EBP) koordinálásáért felelős biztosa.

A Péterfy Sándor utcai kórház fejlesztési tervében szerepel, hogy a Szövetség utcai kapacitásokat átköltöztetik az Alsó erdősor utcai telephelyre annak felújítása után, így a kórház krónikus funkciói nem változnak, de korszerűbb körülmények között működnének tovább - számolt be a miniszteri biztos.

A többi nagyobb felekezetnek már mind van egészségügyi intézménye Budapesten: a Bethesda Kórház, a Budai Irgalmasrendi Kórház, a budapesti Szent Ferenc Kórház, illetve a Mazsihisz Szeretetkórház, ezek szintén kapnak állami támogatást az idei költségvetésből.

Cserháti Péter elmondta, a telephely kiválasztásához több helyszínt jártak be az EBP és az egyház munkatársai, végül a Péterfy Sándor utcai kórház egyik telephelyét képező, Szövetség utcai és Hársfa utcai ingatlanokat találták a legalkalmasabbnak. 

Kórházat kap az evangélikus egyház, evangélikus egyház járóbeteg-szakellátás Cserháti Péter Péterfy Sándor Utcai Kórház Magyarországi Evangélikus Egyház Egészséges Budapest Program
Kórházat kap a Magyarországi Evangélikus Egyház is

190 krónikus ágy lesz

Szavai szerint az evangélikus fenntartású intézmény bázisát 190 krónikus ágy jelentené, amelyek egykor az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézethez tartoztak, ám évekig használaton kívül voltak. A kórház mozgásszervi rehabilitációs, időskori rehabilitációs és hospice ellátást végezne, illetve felmerült a hajléktalan betegek ellátásának lehetősége is, amire égető szükség van a belvárosban - fogalmazott a miniszteri biztos.


Az evangélikus kórház a tervek szerint járóbeteg-szakellátást is biztosítana, amellyel kapcsolatban Cserháti Péter azt hangsúlyozta: az egyházi kórházakra nem vonatkozik a terület ellátási kötelezettség, vagyis az ország bármely részéről felvehetnek betegeket.

Elmondta, hogy az evangélikus egyháznak 2019 nyaráig kell elkészülnie a kiviteli tervekkel, és remélhetőleg 2020-2021-ben megkezdődhet az intézmény gyakorlati működése is. Becslések szerint négy-ötmilliárd forintba kerülhet a kórház teljes megvalósítása, ez az összeg egy nővérszálló építését is magában foglalhatja - összegezte a miniszteri biztos.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső