Így erősítik a sürgősségi ellátást

Magasan képzett ápolók vehetik át az orvosok bizonyos feladatait, miután szeptembertől Magyarországon is megindul a non-doktorok képzése. Az Advanced Practice Nurse-ök rendszere külföldön már bizonyított.

Már ősztől elindul az idehaza kiterjesztett hatáskörű okleveles ápolónak nevezett szakemberek képzése, akik az orvosokról is jelentős terhet vehetnek le, többek között a háziorvosi praxisokban és a sürgősségi osztályokon. Az első évfolyamok 2019-ben végezhetnek, addig pedig a magyar ellátói struktúrát is úgy kell alakítani, hogy illeszkedhessenek a külföldön Advanced Practice Nurse-ként, itthon non-doktorként hívott ápolónők szerepéhez. Ha nem, akkor - legalábbis a magyar társadalom szempontjából - ismét feleslegesen képeztünk ki olyan szakembereket, akiket külföldön tárt karokkal fogadnak majd egy olyan diplomával, amiért rajonganak szerte Európában és a világ legnagyobb részén - idézte a Medical Online Berényi Tamást, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE) elnökét.

A jelenleginél gyorsabban juthatnak egészségügyi ellátáshoz a betegek, miután Magyarországon is meghonosodik az úgynevezett non-doktori rendszer. Ennek tervezetéről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

Komoly szerepük lehet a sürgősségi ellátásban

Tervek szerint a non-doktorok számos feladatot vállalhatnak át az orvosoktól, akiknek így több idejük marad arra a munkára, amit valóban csak ők tudnak elvégezni. Az APN-ek számos olyan beavatkozást - köztük invazív beavatkozásokat, amelynek pontosan ismerik az indikációját, módszertanát, szövődményeit, azok elhárításának módját - el tudnak végezni, ami jelenleg itthon orvosi kompetencia. Főképp az erősen team-munkára épülő sürgősségi ellátásban lehet komoly szerepük, amelyben nagyon sok és különböző szintű feladatot kell ellátni.

A non-doktoroknak a sürgősségi ellátásban lehet komoly szerepük
A non-doktoroknak a sürgősségi ellátásban lehet komoly szerepük

Ezek a szakemberek vizsgálnak, adatokat értékelnek, bizonyos szinten terápiát rendelnek el, értékeket mérnek, és irány-, csoport-, valamint ápolási szinten diagnózist állítanak fel, ami természetesen nem olyan mélységű, mint az orvosé, de egy adott szegmensben professzionális. A non-doktorok ugyanakkor nem helyettesítik az orvost és nem oldják meg az orvoshiányt - figyelmeztet Berényi Tamás. Ha azonban kialakul egy olyan ellátói szemlélet és struktúrára, ahol az APN-eknek helyük van, letisztulnak, koncentrálódnak az orvosi feladatok.


Az orvostársadalom egy része nemtetszéssel fogadta az államtitkárság bejelentését az egyetemi mesterképzés elindításáról. Berényi szerint a tiltakozásnak több oka van: nem ismerik pontosan a képzést, azt viszont érzékelik, hogy változást jelent a számukra megszokott struktúrában. Másrészt a non-doktorok veszélyeztetik a megszokott hierarchiát, és ezáltal a paraszolvenciát, hiszen több ember jelenik meg ugyanazon feladat ellátáskor.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső