+10° - +25°
Nincs front

Hálapénzrazziák indulhatnak a kórházakban

HáziPatika

Jövő év január elsejétől büntetendővé válik mind a hálapénz elfogadása, mind annak felajánlása. A Népszava értesülései szerint a kormányzat azonnal szigorú ellenőrzéseket indít majd az egészségügyben.

Hálapénz nélkül ennyit spórolhatnak a betegek - részletek itt.

Mint azt korábban megírtuk, az Országgyűlés október elején egyhangúlag elfogadta az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, amelynek legtöbb rendelkezését januártól kell alkalmazni. A változások közé tartozik az orvosok többlépcsős béremelése, ezzel egyidejűleg pedig a hálapénz büntethetővé tétele. Január elsejétől a hálapénz adása és elfogadása is egy évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után. Hálájuk kifejezéseként ezentúl a betegek mindössze egy alkalommal adhatnak az egészségügyi dolgozóknak olyan tárgyat, amelynek értéke nem haladja meg a mindenkori minimálbér havi összegének 5 százalékát.

Januártól letöltendő szabadságvesztéssel sújtható a hálapénz felajánlása és elfogadása
Januártól letöltendő szabadságvesztéssel sújtható a hálapénz felajánlása és elfogadása. Fotó: Getty Images

"Biztos forrásra" hivatkozva a Népszava azt írja, a kormányzat nem vár majd a szabályok betartatásával és az ellenőrzéssel, hanem januártól rögtön elkezdi kutatni a hálapénzre vonatkozó tilalom megszegőit. Bár a lap a Belügyminisztériumnál és az Emberi Erőforrások Minisztériumánál is érdeklődött az ellenőrzés részleteiről, a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz ezekre a megkeresésekre. A lap által megkérdezett orvosok sem tudják elképzelni, hogyan lehetne ellenőrizni ezeket az eseteket, ráadásul a koronavírus-járvány közepette sem a betegeknek, sem az orvosoknak nem a paraszolvencia kérdése a legfőbb gondja. A COVID-osztályokra egyébként sem jellemző a hálapénz megjelenése, más betegek pedig gyakran el sem jutnak most orvoshoz.


Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért magánszféraprojekt-vezetője szerint az orvosok - akár kamerával történő - megfigyelése súlyos adatvédelmi aggályokat keltene. Leleplezhetőek lehetnek ugyanakkor a hálapénzt elfogadó orvosok adóhatósági eszközökkel, vagy akár bejelentést tevő betegek is lebuktathatják a törvényszegőket. A kórházakban, rendelőkben folyó munka során viszont nehéz lenne nyomozást folytatni az orvosokkal szemben.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső