A legkorábbi időpontot kell adni a betegnek

HáziPatika

Áprilistól megújul a kórházakban a várólisták rendszere. A cél, hogy a műtéti lehetőségeket kihasználva az intézményekben a lehető legkorábban operálják meg a betegeket.

Az új várólista rendszerrel kapcsolatban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója, Kiss Zsolt nyilatkozott az InfoRádiónak.  "Ha egy kórházban heti tíz műtétet tudnak végezni, az az elvárás, hogy ezt a mennyiséget töltsék fel a várólistáról. A gyakorlat szerint azonban ez nem mindig történik így" - mondta Kiss Zsolt. Az áprilisban induló új rendszer szerint az egészségügyi intézményeknek lehetőleg a legkorábbi elérhető időpontot kell adnia a betegnek.

Büntetnék a hálapénzt elfogadó kórházakat - részletek!

 Az új rendszer heti 8-9 műtétet tervez be, az akut műtétekre tartalékot képezve. Ha pedig egy beteget hátrébb vagy előrébb kívánnak sorolni, azt a rendszer nem engedi az orvos írásos indoklása nélkül.  A vezérigazgató az is elmondta, hogy ha szakmailag indokolt a műtéti időpont áthelyezése, akkor nem jár érte szankció. Abban az esetben azonban szankcióra kell számítani, ha nem megfelelően rögzítették a tervezett időpontot, vagy nem jelezték, hogy elvégezték a műtétet.

Büntetik, ha nem a legkorábbi időpontot adják a betegnek
Büntetik, ha nem a legkorábbi időpontot adják a betegnek. Fotó: 123rf

De egy új szankcionálási elem is bekerült a rendszerbe: azt is büntetik, ha nem a legkorábbi időpontot adják a betegnek. "Ezzel az intézkedéssel az is elkerülhető, hogy az orvos hálapénzért cserébe korábbi időpontot tudjon biztosítani a beteg számára" - tette hozzá a főigazgató.


Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső