900 ezres bért követelnek az orvosok

HáziPatika

Elhalt ígéretek nyomában címmel rendkívüli nagygyűlést rendez szeptember 21-én a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A szervezet szerint az egészségügy rendbetétele kizárólag a döntéshozói akaraton múlik, a pénz meglenne rá.

"Orvosi béremelésről a leghatározottabb korábbi ígéretek ellenére jelenleg szó sincs, az orvosi jövőkép kiszámíthatatlan, tervezhetetlen. A paraszolvencia nemcsak igazságtalan és súlyosan torzító hatású, de tönkreteszi a szakorvosképzést, minőségi, betegbiztonsági kockázatot növelve. A jelentős szakemberhiányt pótolni igyekvő mintegy ötezerre tehető nyugdíjas korú nővér, orvos munkája nélkülözhetetlen, hátrányos jövedelmi megkülönböztetésük, közteher fizetési diszkriminációjuk, a velük szemben támasztott ismétlődő és értelmetlen, véget nem érő bürokratikus adminisztráció pedig tűrhetetlen" - olvasható a MOK szerda délután megjelent közleményében.

Változásokat sürget a Magyar Orvosi Kamara a hazai egészségügy rendszerében
Változásokat sürget a Magyar Orvosi Kamara a hazai egészségügy rendszerében. Fotó: iStock

"Aki menni akart, már külföldön dolgozik" - csökken az orvoselvándorlás üteme, de ez nem feltétlenül ad okot az örömre. Részletek itt.

A kamara szerint az ágazat helyzetének rendezéséhez mintegy 1000-1200 milliárd forintra lenne szükség. Ez Magyarországi aktuális gazdasági helyzete mellett biztosítható is lenne. "Ágazatunk rendbetétele kizárólag döntéshozói akaraton múlik, amint ezt kamaránk vezető testületei korábban leszögezték" - hangsúlyozta a MOK, hozzátéve, hogy a felmerülő problémákat számos alkalommal szóban és írásban jelezték az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Miniszterelnökség vezetői felé. Mivel azonban az eddig minden igyekezet hasztalannak bizonyult, a kamara közvetlen találkozót szervez az orvosok, valamint a humán és a pénzügyi tárca, illetve a Miniszterelnökség vezetői között.

A nagygyűlést szeptember 21-én délelőtt tartják Budapesten. A rendezvényre már lehet regisztrálni, az érintett tárcák vezetőit pedig levélben hívták meg a tárgyalásra, mellékelve a legfontosabb kérdéseket.


A MOK alapvető követelései a kormányzat felé:

  • Egységesen kötelező kezdő szakorvosi minimális alapbér a közfinanszírozott egészségügyi ellátás valamennyi szakorvosának, fogorvosának a munkaviszony típusától függetlenül, 900 ezer forintos mértékben, melyre a képzettséget, gyakorlatot és előmenetelt tükröző bértábla épüljön, az értéktartás folytonos garanciájával!
  • Teljesülésével egyidejűleg szűnjön meg a paraszolvencia (hálapénz) rendszere!
  • Szüntessék meg a nyugdíjas munkavállalókat sújtó diszkriminációt, szabaddá téve, hogy a betegeket és fiatal, támogatásra szoruló kollégáikat szolgálhassák döntésük szerint.
  • Döntsék el, orvosokkal vagy orvosi judíciumokkal és képzettséggel nem rendelkezőkkel akarják-e honfitársainkat a jövőben gyógyíttatni, pusztán szűkmarkúság okán.
  • Szerezzenek érvényt és rendszeresen, szigorúan ellenőrizzék a szakmai minimumfeltételek meglétét az egészségügyi intézményekben, mindenekelőtt munkaerő, de tárgyi oldalról is!

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső