+7° - +22°
Kettős front

Aki menni akart, már külföldön dolgozik

HáziPatika

Csökkenő tendencia látszik az orvoselvándorlásban, de emögött - legalábbis részben - az áll, hogy elfogytak azok az orvosok, akik külföldön terveztek munkát vállalni.

Mindezt Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke nyilatkozta a Klubrádiónak. A műsorban elhangzott, hogy 979 orvos és fogorvos kért tavaly külföldi munkavállaláshoz szükséges papírokat. Az általános orvosok közül 2018-ban 452-en, 2017-ben 521-en kért ilyen igazolást, ami csökkenő tendenciát jelez, hiszen 2010-ben még 845-en voltak hasonló helyzetben.

"Orvosként négy munkám volt, mégsem éltünk jól" - korábbi cikkünkért kattintson!

Arra a felvetésre, hogy vajon ez tényleges csökkenés, vagy egyszerűen csak elfogytak azok az orvosok, akik külföldre akarnak vándorolni, Dénes Tamás azt mondta,  hogy utóbbi lehetőségben is van igazság. Hiszen, ha megnézzük ezt a 452 embert életkor szerint, azt látjuk, hogy kétharmaduk 40 év alatti, tehát a fiatal korosztályba tartozik. "Az a középhad, amelyről beszéltünk, már rég elment" - tette hozzá a szakember.

elfogytak azok az orvosok,
Elfogytak az orvosok. Fotó: 123rf

Kifejtette, ez a legfontosabb része a magyar orvostársadalomnak, amelyet itthon kellene tartani. Jelenleg egyébként körülbelül ezer orvos végez évente, ötven százalékukat azonban minden évben elveszítjük.


"A fiatal orvosok azok, akik elmennek, ez nagyon fontos üzenet kell, hogy legyen a döntéshozónak: nem sikerült olyan intézkedéseket hozni az elmúlt években, hogy őket száz százalékban itthon tudják tartani. A csökkenő tendencia mérhető, a számok nem hazudnak, de aki el akart menni, annak nagy többsége már elment az elmúlt 10-15 évben. A munkakörülmények, a bérek és a hálapénz miatt mennek el, ezt kutatás is igazolja" - tette hozzá Dénes Tamás.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső