Mit tudunk rosszul az ivartalanításról?

A hazai állattartás egyik legelkeserítőbb pontja az ivartalanítás kérdése. Adatok szerint a háziállatok mindössze 5-10 százaléka ivartalanított, ez pedig rendkívül alacsony szám. Az ivartalanítás-ellenesség mögött a legtöbbször tévhitek és félinformációk állnak.

A háziállatok ivartalanítása még ma is sok gazdi számára nehéz döntést jelent - pedig a beavatkozás számos előnnyel jár. Nem csak az utcán élő kóbor állatok számának csökkentése miatt fontos, de kiskedvencünket is sokféle betegségtől védheti meg. Az ivartalanítás tehát elengedhetetlen része a felelős állattartásnak - erre pedig a hazai állatvédők és állammentők mellett már a PreVital macskaeledel-gyártó is megpróbálja felhívni a figyelmet. A cég a minap egy sajtótájékoztatóval egybekötött ismeretterjesztő beszélgetésen próbálta meg eloszlatni az ivartalanítással kapcsolatos tévhiteket.

"Az állattartáshoz intelligencia is szükséges" Magyarország utcáit nagyjából 200-250 ezer gazdátlan kutya rója, a kóbor macskák száma pedig ennek többszöröse lehet. Az elszomorító adatok legfőbb oka, hogy a hazai állattartási kultúra még igencsak gyerekcipőben jár. A fejlődéshez edukációra és szemléletváltásra lenne szükség. Korábbi cikkünkért kattintson !

Legyen nekik is jó

Az egyik legnépszerűbb ivartalanítás-ellenes érv, hogy a gazdák úgy gondolják, az állataikat az ivartalanítással örömforrástól fosztják meg. Ez azonban tévedés. Ahogy a sajtóbeszélgetésen is elhangzott, a macskáknál és kutyáknál a szaporodás nem érzelmi alapon működik. Az esetükben kizárólag ösztönből fakadó szaporodási kényszerről van szó, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy, ha nincs tüzelési időszak, akkor nem is érdekli az állatokat. A párzás tehát náluk nem örömforrás vagy tudatos családtervezés, csupán a hormonális hatások következménye - így hát akkor sem lesznek boldogtalanok, ha kimarad az életükből.

Az ivartalanítás elengedhetetlen része a felelős állattartásnak
Az ivartalanítás elengedhetetlen része a felelős állattartásnak. Fotó: iStock

Legalább egyszer elleniük kell

Ennek a tévhitnek sincs igazságtartalma. Egyáltalán nem kell sem egyszer, sem többször ellenie az állatoknak, pozitívan ugyanis semmiféleképpen nem hat az egészségükre. Ráadásul pedig ma már tudományosan bebizonyított tény, hogy akár prepubertás, tehát ivaréretté válás előtti korban is lehet teljes biztonsággal ivartalanítani. Ilyenkor egyébként sokkal kisebb is a seb, kevesebb a komplikáció, jobban tolerálják az állatok.

Az ivartalanítás pozitív egészségügyi hatásai Az ivartalanításnak sok pozitív hatása van háziállatunk életére nézve. A nőstények esetében például a beavatkozással megakadályozható az életveszélyes és gyakran halállal végződő gennyes méhgyulladás, de a rosszindulatú emlőrák kockázatát is jelentősen csökkenti. Ráadásul csökkenti a tüzeléssel összefüggő szökési hajlamot, hímek esetében a domináns viselkedést, valamint a különböző daganatos megbetegedések kockázatának az esélyét.

A műtét kínzás az állatok számára

Az ivartalanítás ma már rutin beavatkozásnak számít, amely korszerű körülmények között, altatásban történik, a műtétet követő fájdalomcsillapítás pedig alapkövetelmény. A beavatkozás utáni néhány napban védőgallért kell majd hordania az állatnak, de ezen kívül semmilyen kellemetlenséggel nem fog járni.

Az ivartalanítástól elhízik az állat

Fontos hangsúlyozni, hogy nem az ivartalanítástól híznak el az állatok, hanem attól, hogy az ivartalanítás után a gazdák nem megfelelően etetik őket. Az ivartalanítás következménye, hogy az állatok aktivitása csökkenhet, ennek megfelelően pedig tápanyagigényük is megváltozik. Az elhízás elkerülése végett érdemes ivartalanított állatoknak készült táppal etetni kedvenceinket, ezek az eledelek ugyanis kifejezetten az ivartalanított cicák és kutyák energiaigényeire vannak szabva.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)