Miért rázzák a macskák a feneküket?

Különösen a macskatartóknak lehet ismerős az a vicces mozdulat, amit házikedvencük produkál, mielőtt ráugrik a valódi vagy képzeletbeli prédájára. Ilyenkor az állat párszor megrázza a fenekét mielőtt elrugaszkodik, és "lecsap" (néha a gazdája takaró alatt lévő lábára). De miért csinálja ezt?

Vajon miért rázzák a macskák a feneküket, mielőtt lecsapnak a prédára? Ennek a meglehetősen szokványos macskaviselkedésnek a hátterét eddig még nem vizsgálta semmilyen hivatalos kutatás sem. Ugyanakkor Jonh Hutchinson professzor - aki már korábban is tanulmányozta az állatok mozgását - gyártott néhány elméletet a dologról.

macska, cica, háziállat, macskatartás, vadászat, ösztön,
Nincs egyértelmű magyarázat a macskák furcsa viselkedésére. Fotó: 123rf

A nagyobb ugráshoz szükséges?

A szakember szerint a fenékrázás segíthet abban, hogy a macskák jobban le tudják nyomni a hátsó végtagjaikat a földre, és erősebben el tudjanak rugaszkodni. Emiatt az állatok nagyobb lendületet kapnak és magasabbra, messzebbre ugranak.

Emellett a szakértő úgy véli, valamilyen szenzoros szerepe is lehet ennek a mozgásnak. Elképzelhetőnek tartja például, hogy ennek köszönhetően a macska könnyebben beméri a préda helyzetét és mozgását.

A kutyák szinte a hűség és a barátság szinonimái. De mi a helyzet a macskákkal? Valóban olyan antiszociálisak, mint gondolnánk? Ha kíváncsi a válaszra, kattintson!

Így melegítenek be a macskák?

Emellett segíthet felkészíteni az állat izmait is a gyors reakcióra, amely az elrugaszkodáshoz szükséges. A fenékrázás továbbá "bemelegítésnek" is tekinthető, hiszen kicsit megnyújtja az izmokat, felkészítve őket az ugrásra.

A szakember szerint azonban azt sem lehet kizárni, hogy a mozdulatsor csak afféle szórakozás, a vadászathoz tartozó ösztönös játék a macska számára. Elképzelhető tehát, hogy amikor a prédát érzékelik, csak izgalmukban, nem tudatosan csinálják ezt a mozgást.

Nem csak a házimacskákra jellemző

Ez a fura viselkedés egyébként nem csak a házimacskáknál fordul elő, hanem megfigyelhető a vadon élő nagymacskáknál is. Az oroszlánok, tigrisek, jaguárok is megrázzák a hátsójukat támadás előtt, így a házimacskák jó eséllyel tőlük örökölték a szokást. Átfogó kutatásra azonban nem várhatunk a témával kapcsolatban, hiszen ahhoz olyan macskákra is szükség lenne, amelyek nem rázzák a hátsójukat.

Forrás: livescience.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)