Kutya- és macskabarát növények: mutatjuk, melyik biztonságos

Bár egyes növények mérgezőek lehetnek a kutyák és macskák számára, ez nem jelenti azt, hogy a gazdik soha nem vásárolhatnak maguknak szobanövényt, vagy nem fogadhatnak el egy virágcsokrot. Fontos viszont, hogy tisztában legyenek a lehetséges veszélyekkel.

A háziállatok kíváncsi teremtések, ezért nem meglepő, hogy megrágcsálják a növényeket, amelyeket hazaviszünk - ez egyébként különösen a fiatal állatokra jellemző. "Kedvenceink nem tudják megkülönböztetni, mi az, ami biztonságosan fogyasztható, és mi az, ami veszélyes. A megelőzésre tehát - vagyis arra, hogy ne tartsunk otthon mérgező növényeket - kifejezetten nagy gondot kell fordítani" - idézi a petMD dr. David Dorman állatorvost.

Ételek, amelyek megmérgezik kedvenceinket.

Egy állatmérgezéses esetekkel foglalkozó szakember, Tina Wismer emellett arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csupán arra kell ügyelni, milyen növények ékesítik otthonunkat. Nem mindegy például, hol és miben tartjuk azokat: ha olyan helyre rakunk egy törékeny, nehéz kaspót, vázát, ahol a kedvencek könnyen elérhetik, és leránthatják, lelökhetik, annak a sok bosszúság mellett súlyos sérülés is lehet a következménye. Ugyancsak vigyázni kell arra, hogy a növények gondozásához szükséges földhöz, tápoldathoz stb. se jussanak hozzá az állatok, mert ezek elfogyasztása komoly egészségügyi problémákat okozhat.

A kíváncsi háziállatok gyakran megrágcsálják az otthonunkban lévő növényeket.
A kíváncsi háziállatok gyakran megrágcsálják az otthonunkban lévő növényeket. Fotó: Getty Images

De egészen pontosan melyek a kutya- és macskabarát növények? Mutatjuk!

Kutyák: inkaliliom, orchidea, rózsa, napraforgó, gerbera, tátika, sóvirág, bostoni páfrány, bazsalikom, koriander, kapor, citromfű, rozmaring, zsálya, tyúkhúr, fokföldi ibolya, bambusz, póknövény, svéd borostyán, amerikai kövirózsa, karácsonyi kaktusz, haworthia, aranypálma, törpe datolyapálma, bambuszpálma, lószőrpálma.

Macskák: inkaliliom, orchidea, rózsa, napraforgó, frézia, fűzéres díszcsorba, liziantusz, viaszvirág, gerbera, tátika, bambusz, bazsalikom, koriander, kapor, citromfű, rozmaring, zsálya, tyúkhúr, bostoni páfrány, törpe datolyapálma, aranypálma, bambuszpálma, póknövény, haworthia, Vénusz légycsapója.

A macskagazdiknak arról is érdemes tudniuk, hogy bár egyes növények a kutyák számára viszonylag biztonságosak, a macskákra akár halálos veszélyt is jelenthetnek. Ilyen például a liliom vagy a sásliliom (utóbbi a neve ellenére nem tartozik a liliomvirágúak rendjébe), amelyek macskáknál veseelégtelenséget okozhatnak, a kutyáknál viszont csak enyhe gyomorpanaszokat.

Mi a teendő baj esetén?

Ha azt gyanítjuk, hogy kedvencünk mérgező növényt fogyasztott, azonnal menjünk állatorvoshoz. Az állatoknál egyébként ilyenkor jellemzően megduzzad a száj és a szemek környéke, hányás, hasmenés, koordinációvesztés, görcsök, légzési, nyelési nehézség, szabálytalan szívverés, gyengeség jelentkezhet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)