A legfontosabb tudnivalók a pitbullokról

Állatmenthelyek dolgozói és állatmentők teljesen más történeteket mesélnek a pitbullokról, mint amilyeneket a hírekben hallunk, olvasunk - jöjjön egy kis összefoglaló az általuk elmondottak alapján!

Nem egyetlen kutyafajta

A pitbull nem elfogadott kutyafajta, inkább egy típus, nagyobb csoport, amelybe több fajta is beletartozik, például az amerikai staffordshire terrier, az amerikai pitbull terrier, a staffordshire bull terrier és az amerikai bulldog. A "pitbull" megnevezést ezekre a kutyákra használják, illetve sokan esetlegesen, például keverék ebekre is.

A legsürgősebb teendők kutyaharapáskor A kutyatámadás nem csupán a szemmel látható sérülések miatt veszélyes, a harapással együtt vírusok és baktériumok is bejuthatnak a szervezetünkbe. Melyek a legfontosabb teendők ilyen esetben? A szakemberek válaszát alább olvashatják!

Fel sem ismernénk

Ránézésre majdnem biztos, hogy többségünk - de még a nap mint nap kutyákkal foglalkozó emberek is - képtelen megmondani egy keverék kutyáról, hogy valóban a fent említett, pitbullok közé sorolt fajták valamelyikébe tartozik-e. Tanulmányok is készültek a témában, ezek írói azt a következtetést vonták le, hogy az esetek 90 százalékában tévedünk.

Egyediek

Minden kutya egyéniség, a pitbullok is: mindegyikük egyszeri és megismételhetetlen, mint mi, emberek.

Nem segít a megkülönböztetésük

A fajtaalapú megkülönböztetés - ami alapján bizonyos országokban, államokban megtilthatják egyes kutyafajták tartását - nem teszi biztonságosabb hellyé a közösségeket. Ha a biztonság a cél, arra nem ez a megoldás. A negatív előítéletek miatt ezek az ebek a legveszélyeztetettebbek a menhelyi kutyák közül.

A pitbull megítélése sokkal rosszabb a többi kutyánál, de ez alaptalan
A pitbull megítélése sokkal rosszabb a többi kutyáénál, de ez alaptalan

Rossz a megítélésük

A számos rémhír, amelyet a médiában hallunk és olvasunk, valahogy nincs egyensúlyban a pozitív történetekkel - kevés helyen lehet arról olvasni, hogy valaki hazavitt egy nehéz sorsú pitbullt, és a történetnek happy end lett a vége. Pedig rengeteg ilyen történik!

Gyerek mellett is tarthatóak

Korábban senkire sem néztek furcsán, ha gyerekek mellé, családi kedvencként vitt haza egy pitbullt. Ezeket a kutyákat ugyanis békés, ragaszkodó, hűséges, családszerető ebeknek tartották. Energikusak, és rengeteg szeretet van bennük, ami tökéletes családi kedvenccé teszi őket. Mindenben partnerek, legyen szó aktív szabadtéri programokról vagy heverészésről a kanapén a gyerekekkel.

Több millió kutya és csak néhány támadás

Csak az Egyesült Államokban körülbelül 18 millió pitbull típusú kutya él, ami az USA kutyapopulációinak 20 százalékát jelenti. Ha a pitbullok tényleg olyan agresszívak lennének, valószínűleg évi több százezer kutyatámadásról hallanánk, nem pusztán néhány esetről.

Forrás: PetMD

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)