Szavak nélkül is értjük a kutyákat

A legtöbb állattartó egy idő után úgy érzi, már egy mozdulatból vagy tekintetből is tudja, mit szeretne kedvence. Erre a jelenségre keresték a tudományos magyarázatot a kutatók.

Az emberek tulajdonképpen ugyanolyan jól képesek értelmezni egy kutya arckifejezését, mint egy másik emberét. Minél empatikusabb valaki, annál biztosabban fel tudja ismerni kedvence jelzéseit - állítja egy finn kutatás. Az empatikus emberekről egyébként már korábbi vizsgálatok során is bebizonyosodott, hogy gyorsabban és jobban tudják megítélni mások mimikáját, illetve a mögöttük húzódó érzelmeket.

háziállat, házi kedvenc, kisállat, gazda, állattartás, arckifejezések, empátia, érzelmek
A kutyák az arckifejezésekkel kommunikálnak, az emberek pedig megértik. Fotó: 123rf

Tudjuk, mit éreznek a kutyák

Az emberek és a kutyák arcizomzata sokban hasonlít egymáshoz, így a kutyák is sokféle arckifejezésre képesek. A kutatás során a szakemberek 30 önként jelentkezőnek mutattak közeli fotókat emberekről, kutyákról és tárgyakról. A képek között voltak boldog, semleges és fenyegető arckifejezések is. Miután rangsorolták és jellemezték a képeken látottakat, az alanyok személyiségtesztet is kitöltöttek, illetve beszélniük kellett arról, hogy milyen a viszonyuk, illetve mennyi tapasztalatuk van kutyákkal.

A kutyák és az emberek az évezredek alatt sokféleképpen hatottak egymásra. Egy korábbi tanulmány például azt állapította meg, hogy azok menhelyi ebek, akik "kiskutyaszemekkel" néznek a látogatókra, hamarabb találnak gazdára. Kiderült továbbá, hogy a kutyák egy speciális szemizom segítségével emelik meg a szemöldöküket, ez eredményezi a szomorú kölyökkutya képet. Részletek itt!

Általánosságban elmondható, hogy a kísérlet résztvevői jól felismerték az arckifejezések mögött megbújó érzelmeket. A vidám arcokat boldognak találták, a semlegeseket érzelemmentesnek vagy kicsit szomorúnak, a fenyegetőeket pedig dühösnek és agresszívnek - akár ember, akár kutya szerepelt a képeken. Az eredmény azonban teljesen független volt attól, hogy az adott alanynak volt-e korábban bármilyen tapasztalata a kutyákkal. Tehát még azok is képesek helyes következtetéseket levonni a kutyák bizonyos arckifejezéseiből, akiknek korábban nem volt saját háziállatuk.

Félreértelmezett jelek

Helsinkiben egy kutatócsoport is működik, amelynek az a feladata, hogy minél jobban megértse az emberek és az állatok közötti kapcsolatot. Olyan nem invazív módszereket használnak a kutatásaikhoz, mint a szemmozgás vizsgálata vagy az agyműködés mérése. Egy új kódrendszert is kidolgoztak, amely kifejezetten a kutyák arcizmainak aktivitását, illetve az arckifejezéseit vizsgálja és elemzi.

A kódrendszer alapját még az 1970-es években dolgozták ki az emberi arcok vizsgálatára. Az évek során azonban különböző változatok készültek, többek között a csimpánzok, a lovak és a macskák vizsgálatára is. Így derült ki, hogy egyes fajoknál mást jelentenek bizonyos arckifejezések. A mosoly, pontosabban az ajkak hátrahúzása és a fogak megmutatása a farkasoknál például a behódolás jele, amit a falkában felettük álló állatnak mutatnak. Ám a majmok esetében sem a boldogság, hanem afélelemjele a "mosoly".

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)