A kutyák génjébe van kódolva a személyiségük

Bár mindig akadnak kivételek, általánosságban elmondható, hogy az egyes kutyafajtákhoz bizonyos viselkedésjegyek, temperamentumok társíthatók. Egy amerikai kutatás pedig bebizonyította, hogy mindennek okát a kis kedvencek DNS-ében kell keresni.

A kutyákat és a macskákat hagyományosan riválisoknak szokás tekinteni, pedig ez nem minden esetben van így. Számos példa létezik arra, hogy kutya és macska nyugalomban, sőt, barátságban képes együtt élni egy családon belül. Lássuk, milyen fajtákra jellemző ez.

A tenyésztők - legalábbis a tevékenységükre igazán igényesek - már régóta nemcsak a kutyák külleme, kiállítási eredményei alapján válogatják össze, hogy milyen szuka-kan párosításból hoznak le újabb almot. Az ebek viselkedése, személyisége ugyanolyan fontos szempont, mert nem szeretnék, ha a kiskutyák rossz idegrendszert, vérvonalat vinnének tovább. A tudományos közeget is régóta foglalkoztatja a téma, hogy vajon a kutyák örökölnek-e bizonyos személyiségjegyeket, vagy ezek később alakulnak ki náluk. A témában nemrég készült el egy átfogó kutatás, amely az előbbi feltevést támasztja alá.

A szakembereket is meglepte az eredmény

Az arizónai és washingtoni egyetem tudósai különböző kutyafajták több mint 17 ezer egyedét vizsgálták meg. A személyiségük jellemzőit pedig összevetették 5700 kutya rendelkezésere álló genomjával, hogy kapcsolatot keressenek a temperamentumuk és a DNS-ük között. A tanulmány vezetői, Evan MacLean és Noah Snyder-Mackler, összehasonlító pszichológiával foglalkozó professzorok mindketten meglepődtek az eredményen: 14 személyiségjegyet tudtak kötni az örökítőanyag 131 részletéhez. Ez alapján bizonyítottnak látják, hogy a bundás kedvencek viselkedését nagyban meghatározza származásuk és fajtájuk.

Nem véletlen, hogy a legtöbb golden retriever kifejezetten barátságos. Fotó: Getty Images
Nem véletlen, hogy a legtöbb golden retriever kifejezetten barátságos. Fotó: Getty Images

A kutatás szerint a három legfontosabb öröklődő személyiségjegy: a taníthatóság, azagresszióés a vadászösztön. Ezenkívül az is fajtánként száll egyik ebről a másikra, hogy mennyire félnek az idegenektől és más fajtársaiktól, mennyi figyelemre van szükségük, mekkora a mozgásigényük és mennyire igénylik a simogatást.

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy egy adott fajta összes példánya ugyanolyan lenne. A kutyák viselkedését ugyanis nagyban befolyásolja az, hogyan nevelik őket, milyen környezetben tartják, milyen ingerek érik őket, ezenkívül a gazdájuk személyiségét is képesek átvenni valamelyest. "Ezek mind csak általánosítások, egy kölyökkutya esetében sem lehet konkrétan megjósolni, hogy mit kapunk" - figyelmeztetett MacLean. A kutatás eredménye azonban nagy segítséget jelenthet a kutyavásárlás vagy örökbefogadás előtt állóknak, hiszen minél inkább hozzánk és életünkhöz passzoló fajtát választunk, annál inkább garantált, hogy boldog éveket tölthetünk majd el együtt négylábú barátunkkal.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: