Mi lesz az ukrán menekültek háziállataival?

Az Ukrajnából menekülők társállatainak veszettség elleni oltásáról és mikrochipes jelöléséről is gondoskodik a magyar állategészségügyi hatóság. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által koordinált programhoz a szükséges eszközöket már beszerezték és el is juttatták a beavatkozásokat végző Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatalhoz.

Magyarország az országos főállatorvos engedélye alapján biztosítja, hogy az Ukrajnából menekülők magukkal hozhassák társállataikat. Akkor is, ha azok nem felelnek meg az itthon érvényben lévő állategészségügyi előírásoknak - közölte oldalán a Nébih.

ukrán menekült a macskájával
Macskájával menekülő nő Tiszabecsen. Fotó: MTI/Czeglédi

Fontos a nyomonkövethetőség

A tájékoztatás szerint a háziállatok tulajdonosainak a határátlépéskor egy regisztrációs lapot kell kitölteniük. Ez gördülékennyé teszi a beléptetést, egyúttal biztosítja az állatok nyomonkövethetőségét, valamint a későbbi intézkedés lehetőségét.

Megkapják a hiányzó oltást és chipet

A Nyugati és Keleti pályaudvaron is egyre több az Ukrajnából érkező menekült.

Az egyszerűsített eljárásrenden túl a Nébih támogatói programot is indít, hogy az Ukrajnából menekülők társállatai (kutyák, macskák és vadászgörények) megkapják az esetleg hiányzó, veszettség elleni oltásukat és a mikrochipet is. Az ehhez szükséges eszközöket a hivatal már múlt héten beszerezte, és el is juttatta azokat a beavatkozásokat végző területi hatósághoz.

Az érintettek az oltás és chippelés lehetőségéről a Szabolcs-Szatmár-Bereg állategészségügyi szolgálatnál érdeklődhetnek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)