CEFTRIAXON MIP 1 g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz

CEFTRIAXON MIP 1 g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Ceftriaxon MIP, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Ceftriaxon MIP antibiotikum, azaz olyan gyógyszer, amelyet bakteriális fertőzések kezelésére használnak, pl. a következők esetén:
- Fertőző betegségek a tüdőben (Pneumonia)
- Bakteriális meningítisz (agyhártyagyulladás)
- Borreliozis késői megnyilvánulása (kullancsok által terjesztett fertőzés, pl. visszatérő láz)
- Vérmérgezés (úgynevezett "bakteriémia", amely a fentebb felsorolt valamelyik fertőzéssel együtt, vagy feltehetően együtt fordul elő)
2. Tudnivalók a Ceftriaxon MIP alkalmazása előtt
Nem alkalmazható a Ceftriaxon MIP Önnél
Nem adható Önnek a Ceftriaxon MIP-t, ha:
- allergiás (túlérzékeny) a ceftriaxonra (ez a termék egyetlen komponense).
- allergiás a "cefalosporinoknak" nevezett antibiotikumokra.
- Önnél hirtelen vagy súlyos allergiás reakció jelentkezett penicillinnel vagy hasonló antibiotikumokkal szemben. A tünetek körébe tartozik a torok vagy az arc a légzést vagy nyelést esetleg megnehezítő, hirtelen duzzanata, a kéz, láb és boka hirtelen duzzanata, valamint a gyorsan kialakuló, súlyos kiütések jelentkezése.
A Ceftriaxon MIP-t nem szabad koraszülötteknek 41 hetes életkorig adni (ez a terhességi hetek és az élettartami hetek összege).
Szintén nem szabad alkalmazni azoknál az újszülötteknél (4 hetes korig), akiknél bizonyos vérkép értékek eltérése vagy sárgaság (a bőr vagy a szemfehérje besárgulása) jelentkezett, vagy ha kalcium-tartalmú injekcióra, illetve infúzióra van szükségük.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Ceftriaxon MIP alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével vagy az egészségügyi szakszemélyzettel:
- Önnek enyhe allergiás reakciója volt penicillinnel vagy hasonló antibiotikumokkal szemben (pl. bőrkiütés, amely esetleg viszketett).
- Önnek allergiája van.
- Önnek asztmája van.
- Ön az utóbbi időben injekció vagy infúzió formájában kalciumot kapott, vagy kapni fog.
- Önnek máj- vagy veseproblémája van.
- Önnél más betegség van jelen például vérkép értékek eltérése.
- Ön súlyos, tartós hasmenéstől szenved a Ceftriaxon MIP-vel való kezelése alatt vagy után. Ebben az esetben azonnal forduljon a kezelőorvosához. Ne szedjen semmilyen gyógyszert a hasmenésre, amíg nem konzultált kezelőorvosával.
- Ön alacsony nátrium-tartalmú étrenden van. Ennek a készítménynek a nátrium-tartalmát figyelembe kell venni.
Ha a fentiek bármelyike érvényes Önre, vagy ha Ön bizonytalan, forduljon kezelőorvosához vagy az egészségügyi szakszemélyzethez, mielőtt a Ceftriaxon MIP-t alkalmazni kezdenék Önnél.
Egyéb gyógyszerek és a Ceftriaxon MIP
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A ceftriaxon csökkentheti a fogamzásgátló tabletták hatásosságát. Következésképpen célszerű a kezelés során, valamint a kezelést követő hónapban kiegészítő (nem hormonális) fogamzásgátlási módszert alkalmazni.
A ceftriaxon bizonyos laboratóriumi vizsgálatok eredményét is befolyásolhatja.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A ceftriaxon átjut a méhlepényen, és kis mennyiségben bejut az anyatejbe is, ezért befolyásolhatja gyermeke fejlődését. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha terhes, vagy ha úgy gondolja, terhes lehet. Csak akkor kaphat ceftriaxont, ha egyértelműen szükséges, és miután gondosan mérlegelték az előnyöket és a kockázatokat.
Beszélje meg kezelőorvosával annak lehetőségét, hogy a szoptatást abbahagyja.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Ceftriaxon MIP-nek semmilyen vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Nagyon ritka esetekben a ceftriaxonnál jelentkezhetnek mellékhatások, pl. szédülés vagy magas vérnyomás, ami ronthatja a gépjárművezetési, a gépek kezeléséhez, illetve a biztonságos munkavégzéshez szükséges képességet.
A Ceftriaxon MIP nátriumot tartalmaz
A készítmény 3,6 mmol (vagy 83 mg) 1000 mg-os injekciós üvegenként illetve 7,2 mmol (vagy 166 mg) 2000 mg-os injekciós üvegenként nátriumot tartalmaz, amit kontrollált nátrium diéta esetén figyelembe kell venni.
3. Hogyan kell alkalmazni a Ceftriaxon MIP-t?
Alkalmazás:
A Ceftriaxon MIP-t mindig egészségügyi szakszemélyzet adja be. A gyógyszert előbb fel kell oldani injekcióhoz való vízben vagy más alkalmas oldatban. Az oldat injekció vagy infúzió formájában beadható valamelyik vénába; izomba is beadható injekció formájában, de csak bizonyos fertőzések esetén.
A készítmény ajánlott adagja:
Felnőtteknél, serdülőknél (12 év és 50 kg felett), valamint időseknél
A felnőttek, serdülők és idősek rendszerint 1-2 g ceftriaxont kapnak naponta egyszer (24 óránként), amelyet injekció vagy infúzió formájában juttatnak valamelyik vénába. Súlyos fertőzés vagy mérsékelten érzékeny baktériumok által okozott fertőzés esetén az adag 4 g-ig emelhető 24 óránként.
Gyermekeknél (15 napostól 12 évesig, 50 kg alatti testsúllyal)
Az adagot a kezelőorvos a gyermek testtömege alapján állapítja meg. Rendszerint 20-80 mg-ot adnak testtömeg-kilogarmonnként (20-80 mg/ttkg) naponta egyszer a gyermeknek, kis infúziós szereléken át juttatva be valamelyik vénába (intravénás infúzió). Ez rendszerint legalább 30 percig tart.
Újszülötteknél (0-tól 14 naposig)
Az adagot a kezelőorvos a csecsemő testtömege alapján állapítja meg. Rendszerint 20-50 mg/ttkg-ot adnak naponta egyszer a csecsemőknek, kis infúziós szereléken át juttatva be valamelyik vénába (intravénás infúzió). Ez rendszerint 1 órát vesz igénybe.
Különleges adagolási javallatok
Borreliozis
Felnőttek és serdülők (12-től 18 évesig) 2 g ceftriaxont kapnak naponta egyszer, legalább 14 napon át.
Gyermekek 50-100 mg/ttkg ceftriaxont kapnak, 14 napon át. A maximális napi adag 2 g.
Bakteriális meningítisz
A kezelés kezdetén Ön 100 mg/ttkg-ot kap naponta egyszer, ami legfeljebb napi 4 g-ig emelhető. Újszülöttek esetén (0-tól 14 naposig) a maximális adag 50 mg/ttkg/24 óra.
Máj- és veseproblémában szenvedőknél
Ha Önnek problémája van a májával és/vagy a veséjével, lehet, hogy alacsonyabb adagot kap. Előfordulhat, hogy vérvizsgálatot kell végezni annak ellenőrzésére, kaphatja-e a szükséges adagot. Kezelőorvosa fog dönteni az adagról.
A kezelés időtartama
A kezelés időtartama függ a fertőzés súlyosságától, valamint attól, hogy Ön milyen gyorsan gyógyul fel a betegségből. Rendszerint legalább 2-3 napig továbbra is fogja kapni a gyógyszert azután, hogy elkezdett felépülni a betegségből.
Ha az előírtnál több Ceftriaxon MIP-t kapott
Közölje kezelőorvosával vagy az egészségügyi szakszemélyzetell, ha úgy gondolja, túl sok Ceftriaxon MIP-t kapott.
Ha kimaradt egy adag Ceftriaxon MIP.
Azonnal forduljon a kezelőorvosához. Nem alkalmaznak Önnél kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. A kihagyott adagot csak akkor szabad alkalmazni, ha a következő szokásos adagig elegendő idő van még hátra.
Ha idő előtt megszakítják, vagy abbahagyják Önnél a Ceftriaxon MIP-vel való kezelést
Az alacsony adagolás, a rendszertelen alkalmazás vagy a kezelés túl korai abbahagyása ronthat a kezelés kimenetelén, illetve a betegség kiújulásához vezethet, miközben az említett betegség kezelése bonyolultabbá válik. Kövesse kezelőorvosa utasításait.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, a Ceftriaxon MIP is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha a következő súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához:
- ritka, 10 000 kezelt betegből 1 - 10 beteget érint:
- az arc, torok, ajak vagy száj hirtelen fellépő duzzanata. Megnehezítheti a légzést vagy a nyelést.
- a kéz, láb és boka hirtelen duzzanata.
- nagyon ritka, 10 000 kezelt betegből kevesebb, mint 1 beteget érint:
- súlyos, gyorsan kialakuló bőrkiütés, a bőr felhólyagosodásával vagy hámlásával, esetleg a szájban hólyagok jelentkezésével (pl. Stevens - Johnson-szindróma vagy Lyell-szindróma/toxikus epidermális nekrolízis).
- a belek bakteriális eredetű gyulladása, súlyos hasmenéssel (álhártyás kolitisz).
A következő mellékhatások is előfordulhatnak a ceftriaxont tartalmazó termékek alkalmazásakor:
Gyakori mellékhatások, 100 kezelt betegből 1 - 10 beteget érint:
Laza széklet vagy hasmenés, hányinger, hányás.
Nem gyakori mellékhatások, 1000 kezelt betegből 1 -10 beteget érint:
Allergiás bőrreakciók, pl. kiütés (exantéma), csalánkiütés (urtikária), bőrgyulladás (dermatitisz), viszketés (pruritusz), duzzanat (ödéma).
Ritka mellékhatások, 10 000 kezelt betegből 1 - 10 beteget érint:
Lehetséges a test különböző helyeinek elfertőződése rezisztens organizmusokkal, valamint a nemi szervek környékének gombás fertőződése. A száj (sztomatitisz) vagy a nyelv (glosszitisz) nyálkahártyájának gyulladása. Ezek a mellékhatások rendszerint enyhék, és általában a kezelés alatt vagy a kezelés abbahagyása után megszűnnek.
Valamelyik véna gyulladása, rendszerint a lábon (flebitisz), valamint az injekció beadásának helyén fellépő fájdalom a vénába való beadást követően.
Görcsök, láz, fejfájás, általános szédülés.
A bőr vagy a szemfehérje besárgulása (sárgaság).
Bizonyos vérsejtek számának csökkenése vagy emelkedése.
Csökkent vizelet mennyiség vér vagy cukor (glükóz) kiválasztódása a vizeletben.
A májenzimek vagy a kreatin szintjének emelkedése a vérben (a vizsgálatok során kimutatható).
A ceftriaxon-kalcium só lerakódása az epehólyagban.
Nagyon ritka mellékhatások, 10 000 kezelt betegből kevesebb, mint 1 beteget érint:
Véralvadási rendellenességek.
A fehérvérsejtszám súlyos csökkenése, ami valószínűbbé teszi a fertőzések kialakulását (agranulocitózis).
Hasnyálmirigy-gyulladás, ami súlyos alhasi és hátfájdalmat okoz (pankreátitisz).
A ceftriaxon-kalcium só lerakódása a vesékben.
A laboratóriumi vizsgálatok eredménye téves lehet (pl. pozitív Coombs-teszt).
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy az egészségügyi szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell a Ceftriaxon MIP-t tárolni?
Az injekciós üveget, tartsa a dobozában a fénytől való védelem érdekében.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A külső kartonon és a címkén az "LEJ" után feltüntetett lejárati időt követően ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Ceftriaxon MIP?
- A készítmény hatóanyag a ceftriaxon. Mindegyik injekciós üveg 1 g, illetve 2 g ceftriaxonnak megfelelő ceftriaxon-nátriumot tartalmaz.
- Nincsenek további komponensek.
Milyen a Ceftriaxon MIP külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy sárgás színű kristályos por.
A Ceftriaxon MIP 1, 5 vagy 10 injekciós üveget tartalmazó kiszerelésben kapható; az üvegeket gumidugó és lepattintható kupak zárja le.
Kiszerelés: 10x injekciós üvegben Törzskönyvi szám: OGYI-T-22387/03
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: MIP Pharma
  • Hatóanyag: ceftriaxone
  • ATC: Ceftriaxone
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 8406Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 8406 Ft

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)