Veszélyesen melegszik a hőmérséklet Budapesten

Az európai fővárosok között Riga után Budapesten nőtt a legnagyobb mértékben az átlaghőmérséklet az elmúlt 50 évben: 4 Celsius-fokkal. Ez derül ki az Európai Adatújságírói Hálózat (EDJNet) frissen nyilvánosságra hozott közleményéből.

Az Európai Unió Copernicus programjának adatai azt mutatják, hogy a vizsgált 35 ország mindegyikében a nagyvárosok és környékük azon területek közé tartoznak, ahol leginkább növekedett a hőmérséklet - ez legmarkánsabban Közép- és Kelet-Európában mutatkozik meg. Több mint 100 ezer európai település 50 évi adataiból az látható, hogy szinte mindenütt egyre melegebbé vált az időjárás, átlagosan több mint 2 fokkal, de több helyen az emelkedés elérte az 5 fokot. Mindössze 73 olyan települést találtak, ahol csökkent a hőmérséklet, de ezeken a helyeken is csak mindössze néhány tized fokkal.

Az éves átlaghőmérséklet változása az 1961-1970-es évek átlagához képest Budapesten, Rigában és Varsóban a Copernicus adatai szerint
Az éves átlaghőmérséklet változása az 1961-1970-es évek átlagához képest Budapesten, Rigában és Varsóban a Copernicus adatai szerint.

A kutatási adatok értelmezéséhez az EDJNet a Levegő Munkacsoport elnökének a segítségét is kérte. Lukács András elmondta: "Bár az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai a Copernicus adatainál kisebb hőmérséklet-emelkedést mutatnak, Magyarország az éghajlatváltozás valószínűsíthető következményeit tekintve Európa egyik legsérülékenyebb országa. A főváros helyzetét pedig jelentősen súlyosbítja, hogy az elmúlt évtizedekben igyekeztek szinte minden talpalatnyi zöldet beépíteni utakkal, lakóparkokkal, bevásárlóközpontokkal, irodaházakkal, benzinkutakkal."

Rémálmokat okoz a klímaváltozás A brit gyerekek ötödét rendszeresen gyötrik klímaváltozással kapcsolatos rémálmok - derült ki egy új felmérés eredményeiből, amelyről korábbi cikkünkben számoltunk be.

A szakember felhívta a figyelmet rá, hogy mindennek a hátrányát a szinte évről évre növekvő számú nyári hőségnapok alatt érezzük. Ekkor ugyanis az aszfalt akár 60 fokra, egy gépkocsi teteje pedig 70 fokra is felmelegszik, kályhaként fűtve a környezetét; ezzel szemben a fákkal borított talaj hőmérséklete legfeljebb 25 fok.

A hőhullámmal érintett napok száma Budapesten a KSH adatai szerint.
A hőhullámmal érintett napok száma Budapesten a KSH adatai szerint.

Amikor életveszélyes a meleg

Tovább rontja a helyzetet, hogy a légszennyezés és a hőség elsősorban ugyanazokat a szerveinket támadja meg. Nem véletlenül mutatják az elmúlt időszak adatai, hogy a nyári hőségnapok alatt gyakran 30 százalékkal is növekszik az elhalálozások száma. "A megbetegedések és a halálesetek további növekedésének megelőzése elképzelhetetlen a zöldfelületek növelése és a meglévők megóvása nélkül" - mondta Vargha Márton, a Levegő Munkacsoport közlekedési témafelelőse.

Ehhez pedig elengedhetetlen az aszfalttal borított területek csökkentése a gépjármű-forgalom és parkolóhelyek rovására. A szervezet sajtóközleményében kiemelték, hogy egy ilyen átalakítást nagymértékben elősegítene a Levegő Munkacsoport által már régóta javasolt városi útdíj bevezetése és egy parkolási támogatási reform, valamint a környezetkímélőbb közlekedési módok használatának kiemelt ösztönzése.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső