Vérvörös lett az Antarktisz

Vérvörösre színezte a tájat egy hóban élő alga egy antarktiszi ukrán kutatóállomás körül - közölte Facebook-oldalán az ukrán gazdasági minisztérium. A hetek óta észlelhető szokatlan jelenség a klímaváltozással függ össze.

Elképesztően meleg volt az Antarktiszon - olvassa el a részleteket!

Az elszíneződésért a Chlamydomonas nivalis nevű, mikroszkopikus méretű algafaj felelős, amely magasabb hőmérsékleten jobban szaporodik. A közelmúltban pedig a Déli-sarkvidék több pontján is 20 Celsius-fok körüli hőmérsékletet mértek.

hó, alga, vörös hó, klímaváltozás, globális felmelegedés, Antarktisz,
hó, alga, vörös hó, klímaváltozás, globális felmelegedés, Antarktisz,

Így gyorsabb az olvadás

Kutatók szerint a jelenség meggyorsítja a hó olvadását, mert a pirosas hó több napfényt nyel el, mint a sugarakat jobban visszaverő fehér hó. A pirosodást okozó algafaj ott fordul elő, ahol állandóan tél van, így az Antarktisz mellett az Északi-sarkvidéken, sőt az Alpok egyes pontjain is.

A potsdami Geológiai Kutatóközpont tudósai már egy 2016-os tanulmányukban megállapították, hogy eddig alábecsülték a hóalgák gleccserolvadásra gyakorolt hatását, így ezt számításba kell venni a jövőbeni klímamodelleknél. Ugyanakkor Thomas Leya, az algakutatással is foglalkozó potsdami Fraunhofer Sejtterápiai és Immunológiai Intézet szakembere szerint nehezen elképzelhető, hogy az algák számottevő hatást gyakoroljanak a klímára.

Erre vonatkozólag még nem folytak átfogó kutatások, és a tudomány egyelőre arról is keveset tud, hogy ez a mikroszkopikus alga miként képes olyan nagy tömegű sejtet előállítani, amilyen a vörös hó jelenségéhez szükséges.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció