Vérvörös lett az Antarktisz

Vérvörösre színezte a tájat egy hóban élő alga egy antarktiszi ukrán kutatóállomás körül - közölte Facebook-oldalán az ukrán gazdasági minisztérium. A hetek óta észlelhető szokatlan jelenség a klímaváltozással függ össze.

Elképesztően meleg volt az Antarktiszon - olvassa el a részleteket!

Az elszíneződésért a Chlamydomonas nivalis nevű, mikroszkopikus méretű algafaj felelős, amely magasabb hőmérsékleten jobban szaporodik. A közelmúltban pedig a Déli-sarkvidék több pontján is 20 Celsius-fok körüli hőmérsékletet mértek.

hó, alga, vörös hó, klímaváltozás, globális felmelegedés, Antarktisz,
Vérvörösre színezte a tájat egy hóban élő alga egy antarktiszi ukrán kutatóállomás körül.Fotó: Andriy Zotov/Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium

Így gyorsabb az olvadás

Kutatók szerint a jelenség meggyorsítja a hó olvadását, mert a pirosas hó több napfényt nyel el, mint a sugarakat jobban visszaverő fehér hó. A pirosodást okozó algafaj ott fordul elő, ahol állandóan tél van, így az Antarktisz mellett az Északi-sarkvidéken, sőt az Alpok egyes pontjain is.

A potsdami Geológiai Kutatóközpont tudósai már egy 2016-os tanulmányukban megállapították, hogy eddig alábecsülték a hóalgák gleccserolvadásra gyakorolt hatását, így ezt számításba kell venni a jövőbeni klímamodelleknél. Ugyanakkor Thomas Leya, az algakutatással is foglalkozó potsdami Fraunhofer Sejtterápiai és Immunológiai Intézet szakembere szerint nehezen elképzelhető, hogy az algák számottevő hatást gyakoroljanak a klímára.

Erre vonatkozólag még nem folytak átfogó kutatások, és a tudomány egyelőre arról is keveset tud, hogy ez a mikroszkopikus alga miként képes olyan nagy tömegű sejtet előállítani, amilyen a vörös hó jelenségéhez szükséges.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők fokozatosan összeesnek, és a csapadék is megszűnik. Ugyanakkor a nyugati tájakon megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Az északkeletire, keletire forduló szél döntően mérsékelt lesz. Késő estére 3 és 9 fok közé hűl le a levegő. Az előrejelzések alapján hétfőn frontmentes időnk lesz, így a frontérzékenyek tünetei várhatóan nem erősödnek fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra