Tovább erősödhet az ózonréteg

A korábban mértnél jóval alacsonyabb az ózonkárosító vegyianyagok mennyisége a légkörben.

Jelentősen csökkent az ózonkárosító fluor-triklórmetán (CFC-11) mennyisége a légkörben. A Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányában két kutatócsoport is arra a következtetésre jutott, hogy a CFC-11 emissziója 2019-ben a 2008 és 2012 közötti évek átlaga alá csökkent.

Sosem volt még ekkora az ózonlyuk Az eddig mértnél is nagyobbra, 18 millió négyzetkilométerre növekedett az ózonlyuk a Dél-sark felett tavaly decemberben. Erről részletesebben az alábbi cikkben írtunk!

Tovább gyógyulhat az ózonréteg

Ez az anyag a halogénezett szénhidrogének (CFC) közé tartozik, amelyeket korábban hűtőanyagként, hűtőközegként, spraykben és műanyag habokban használtak. Alkalmazásukat 2010-ben tiltották be világszerte. Különböző mérések alapján azonban 2013 és 2018 között több kutatócsoport megállapította, hogy az anyagot ennek ellenére tovább termelték Kínában.

A gyárak termelésének leállításával folytatódhat az ózonréteg gyógyulása. Fotó: Getty Images
A gyárak termelésének leállításával folytatódhat az ózonréteg gyógyulása. Fotó: Getty Images

A Stephen Montzka, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal munkatársa vezette nemzetközi kutatócsoport szerint a CFC-11 globális kibocsátása 2019-ben 52 ezer tonna volt, ami közelít a 2008-2012 közötti időszak éves középértékéhez. A londoni székhelyű EIA (Environmental Investigation Agency) környezetvédelmi szervezet ismeretei szerint 2018-ban kínai gyárakban elsősorban poliuretán habokból készült szigetelőanyagok előállításához használták a CFC-11-et.

Egy 2019-ben bemutatott tanulmány szerint a Pekinghez közeli Santung és Hopej tartományok térségében zajló kibocsátások voltak a felelősek a 2013 óta megnövekedett globális CFC-11 emisszió legkevesebb 40-60 százalékáért. Matthew Rigby, a Bristoli Egyetem kutatója és kollégái arra jutottak, hogy a CFC-11 globális emissziója csökkenésének 60 százaléka ennek a kelet-kínai emissziónak a visszaesésével magyarázható.

A gyárak termelésének leállításával tovább folytatódhat az ózonréteg gyógyulásának folyamata.

Ronald Prinn, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) globális változásokat kutató központjának igazgatója rendkívül biztatónak nevezte a történteket. "Ha a CFC-11 kibocsátásának mértéke tovább emelkedett volna, vagy éppen csak egy szinten maradt volna, sokkal nagyobb probléma alakult volna ki. A globális monitorhálózatnak köszönhetően időben észlelték az értékek csúcsosodását, a megfelelő intézkedéseknek köszönhetően csökkent az emisszió mértéke, mielőtt veszélyeztette volna az ózonréteg helyreállását" - mondta a szakember.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: