Ijesztő ütemben pusztulnak a rovarok

Kutatók szerint drámai mértékben lecsökkent a rovarok száma világszerte, nélkülük pedig a teljes ökoszisztéma felborulhat. Íme néhány tanács, amivel mi segíthetjük ezeket az apró élőlényeket!

Bár a világ jelenleg az új koronavírus megállításával van elfoglalva, kutatók egy csoportja egy másik, legalább ilyen komoly veszélyre hívta fel a figyelmet. A rovarok száma ugyanis az elmúlt évek során jelentősen visszaesett, a fajok egy része veszélyeztetett vagy szinte már teljesen eltűnt. Hogyha pedig ezek az apró állatok kipusztulnának, az egész bolygó ökoszisztémája összeomlana.

Veszélyt jelent a rovarokra a mezőgazdaság Egyre csökken a rovarok és pókok száma a németországi erdőkben és füves területeken - állítják a kutatók. Úgy vélik, hogy az intenzív mezőgazdasági termelés a felelős az aggasztó változásokért. Kattintson a részletekért!

A környezetszennyezés, a mezőgazdaságban használt szerek elterjedése és a természetes élőhelyek pusztulása miatt világszerte számos rovarfaj kerül egyre kilátástalanabb helyzetbe. Ezek az élőlények nem csak nagyobb állatok táplálékául szolgálnak, de jelentős szerepet játszhatnak például az édesvízi ökoszisztéma működésében, továbbá kulcsfontosságúak a növényvilág fennmaradásában - hívta fel a figyelmet Dr. Matt Hill, a brit Huddersfield Egyetem kutatója. A szakember szerint a rovarfajok tömeges kihalását a klímaváltozás is felgyorsította az utóbbi években, ami már rövidtávon is drámai hatással lehet a bolygó minden lakójára.

A rovarok pusztulásával minden élőlény veszélybe kerülhet. Fotó: Getty Images
A rovarok pusztulásával minden élőlény veszélybe kerülhet. Fotó: Getty Images

Így védhetjük a rovarokat

A harminc tudósból álló csoport néhány olyan tanáccsal is szolgál, amelyet mindenki megfogadhat a rovarvilág megóvása érdekében. A szakemberek az alábbiakat javasolják:

  • Nyírjuk egy kicsit ritkábban a füvet, hagyjuk, hogy a természet egy kicsit tovább nőhessen és táplálhassa a fűszálak között élő rovarokat.
  • Ültessünk a környezetükbe illő, őshonos növényeket a kertünkbe.
  • Ne használjunk növényvédő szereket, törekedjünk a biogazdálkodásra.
  • Ne piszkáljuk a régi, korhadó farönköket, azok ugyanis számos rovarfaj otthonául szolgálnak.
  • Akár mi magunk is készíthetünk "rovarszállodát" úgy, hogy lyukakat fúrunk például egy fadarabba, és kitesszük azt a természetbe.
  • Csökkentsük a szénlábnyomunkat, vagyis minden olyan tevékenység mértékét, ami hozzájárul a klímaváltozáshoz.
  • Vállaljunk önkéntes munkát természetvédelmi szervezetekben, vagy támogassuk anyagilag ezeket.
  • Ne engedjünk szabadon nem őshonos állatokat (gyíkokat például), illetve ne ültessünk olyan invazív növényeket, amelyek kiszoríthatják a helyi példányokat.

Forrás: EurekAlert

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő