Megfertőzhetik-e az ételeinket?

A biotechnológia fejlődése és az élelmiszerek nemzetközi áramlása miatt egyre nő a bioterrorizmus veszélye. Magyarország mennyire van kitéve a fenyegetettségnek?

Honnan tudhatjuk biztosan, hogy az áruházakban, vagy a piacokon vásárolt élelmiszerek nem fertőzöttek? Az élelmiszerlánc-biztonság szakértői szerint a társadalmi-gazdasági konfliktusok folyamatos éleződése és a globalizáció következtében a bioterror-támadások veszélye térben és időben is egyre közelebb kerül Magyarországhoz - hívja fel a figyelmet a hvg.hu.

A válaszadók több mint fele (55 százalék) nem foglalkozik azzal, ha lejárt terméket talál a polcon, szó nélkül visszateszi a többi közé - derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) online felméréséből. Hogy miért is gond ez, arról az alábbi cikkünkben írtunk!

Mennyire biztonságosak a hazai élelmiszerek?

Mivel nyitott, az élelmiszerlánc különösen sérülékeny, kritikus infrastruktúra, és a biotechnológia fejlődése miatt a bioterrorizmus elleni védekezés kialakítása egyre bonyolultabb. Bioterror-támadást így akár olyan kórokozókkal is végrehajthatnak, amelyek az adott földrajzi területen alig ismertek. A szakemberek szerint létezik a méreg, amiből elég lenne pár grammot tenni a budapesti ivóvízkészletbe ahhoz, hogy a lakosság felét kiirtsák vele. Ettől azonban nem kell tartani: Kasza Gyula, a Nébih munkatársa szerint ivóvizeink védelme világviszonylatban is kiemelkedő. 

Mennyire biztonságosak a boltok polcain lévő élelmiszerek?
Mennyire biztonságosak a boltok polcain lévő élelmiszerek?

Bár a bioterrorizmus fogalma sokaknak újdonságként hat, maga a biológiai hadviselés korántsem új keletű. Az ősidőkben például bevett módszer volt a fekáliás nyílvesszővel lövöldözés, majd a kutak mérgezése. Egyes teóriák szerint a nagy középkori pestisjárványok részben azért terjedhettek el különösen széles körben, mert a háborúk során pestises hullákat dobáltak a várfalakon át. Azonban az első klasszikus, nemzet ellen irányuló bioterror-cselekedet a németek nevéhez köthető, akik injekció, illetve kockacukorba rejtett ampulla formájában próbálták az ellenséges Nagy-Britanniába szállítandó igásállatok szervezetébe juttatni a takonykórt. A második világháború során pedig a japán hadsereg pestissel fertőzött bolhákat szórt szét Kína légterében, amely összesen 440 ezer kínai halálát követelte.

Az EU-n belül egy összehangolt és folyamatosan fejlődő gyorsriasztási rendszer működik, amely a magyar fogyasztókat is védi. Kasza Gyula szerint az élelmiszerláncot tekintve a magyar rendszer az EU-ban is a jobbak közé sorolható, mert a hazai felügyelet az elsők között tért át a láncszemléletre, vagyis az egyes szakterületeket ma már integráltan kezeli. Ennek révén sokkal gyorsabban azonosíthatók a problémák és könnyebb a megoldás is, különösen a bonyolultabb vagy az ismeretlen eredetű esetekben.


Ugyan a világon az egyik legbiztonságosabb gazdasági övezetként tartanak bennünket számon, és az itt forgalomba került élelmiszerek szinte biztos, hogy semmilyen veszélyt nem jelentenek, egyes feltételezések szerint a teljes magyar élelmiszer-forgalom 25-30 százaléka érintett lehet a feketegazdaságban. Az így forgalmazott élelmiszerek biztonságát pedig semmilyen módon nem szavatolhatják. 

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +21 °C
Minimum:
+4, +9 °C

Hazánkban szombaton délelőtt szikrázó napsütés melegíti a levegőt, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag