Sok gond van az indiai gyógyszerekkel

Az indiaiak által magas vérnyomásra, bakteriális fertőzésre és allergiára rendszeresen szedett gyógyszerek három százaléka nem felel meg a szabványoknak – derült ki kormányzati ellenőrzésekből.

A hivatalos szakértők azután végeztek rajtaütésszerű ellenőrzéseket a gyógyszergyárakban, hogy egy Indiában gyártott köhögés elleni szirup miatt - elsősorban afrikai országokban - több gyermek meghalt - írja a The Guardian. A szabványnak nem megfelelő besorolás önmagában nem jelenti azt, hogy a gyógyszerek eleve ártalmasak lennének. Mivel azonban nem hatékonyak, illetve nem gyógyítják a betegségeket, így azok súlyosbodhatnak, tovább terjedhetnek, a kórokozók pedig a gyógyszerekkel szemben ellenállóvá válhatnak.

A legutóbbi, márciusi vizsgálat során 1497 mintát vettek az ország különböző részeiben működő gyógyszergyárakból. Negyvennyolc készítményt – mintegy 3 százalékot – találtak „a szabványnál gyengébb minőségűnek”. A márciusi vizsgálat ezzel együtt javulást mutat januárhoz és februárhoz képest, amikor a minták 5 százalékát találták selejtesnek.

köhögés elleni szirup
Az Indiában gyártott gyógyszerek egy része a szabványnál gyengébb minőségű. Fotó: Getty Images

India büszke, míg a WHO veszélyre figyelmeztet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly tárta fel, hogy Üzbegisztánban és több afrikai országban gyermekek haltak meg, miután Indiában gyártott köhögés elleni szirupot kaptak. Az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) áprilisban közzétett jelentésében azt írta, hogy egy február végén-március elején végzett ellenőrzés során megállapították, hogy az indiai gyártó, a Global Pharma nevű vállalat Csennaiban működő gyárában több biztonsági előírást megsértettek.

Az indiai kormány büszke arra, hogy a generikus (már lejárt szabadalmi védettségű vagy szabadalmi védelem alá nem eső) gyógyszerek gyártása révén „a világ patikájává” lépett elő. Narendra Modi miniszterelnök szerdán Újdelhiben egy egészségügyi konferencián kijelentette: „India célja elérhető áron hozzáférhetővé tenni az egészségügyi ellátást nemcsak az indiai állampolgárok, de az egész világ számára is”.

A WHO legutóbb szerdán adott ki figyelmeztetést orvosok számára – a harmadikat ősz óta –, ezúttal egy pandzsábi cég által gyártott szennyezett köhögés elleni szirupra. A készítményben az emberi szervezetre ártalmas, oldószerként használt dietilénglikolt, valamint fagyállóként használt etilénglikolt találtak. Szakértők szerint a korszerűtlen és nem megfelelő indiai szabályozási rendszer a felelős a nem megfelelő minőségű, valamint a hamisított gyógyszerekért.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -2 °C

Jobbára borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzónából döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban eleinte főként havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A légmozgás estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +8 fok közé enyhül az idő, dél felé mérhetjük a magasabb értékeket. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra