Kiderült, mennyi vendéglátóhelyet vitt el a járvány

A hazai kereskedelmi vendéglátóhelyek 8,5 százaléka bezárt a koronavírus-pandémia elmúlt két éve során - olvasható ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Mint azt a 24.hu írja, a pandémia gazdasági hatásai rendkívül megviselték az éttermeket és büféket. Míg a korábbi években rendre 25 ezer körüli egység működött az országban, addig a tavalyi év végén számuk már a 24 ezret sem érte el. Két év alatt mintegy 1500-an zártak be, ami hatszázalékos csökkenést jelent a szektorban. Ennél is rosszabb helyzetbe kerültek kocsmák és zenés szórakozóhelyek, amelyek közül összesen 2300, minden hetedik egység bezárta kapuit a koronavírus megjelenését követően.

A koronavírus-pandémia hatásai miatt sok vendéglátóhely kénytelen volt bezárni. Fotó: Getty Images
A koronavírus-pandémia hatásai miatt sok vendéglátóhely kénytelen volt bezárni. Fotó: Getty Images

Szerencsésebb forgatókönyv érvényesült ugyanakkor a cukrászdák körében, amelyek száma nem változott érdemben 2020 és 2021 során. A KSH adatai szerint 2019 végén 4013 cukrászda működött az országban, míg a tavalyi év végén 4016, ami tehát nem jelent számottevő eltérést. Eközben a forgalmi adatok egyre javulnak: hiába a kevesebb vendéglátóhely, az összesített forgalmuk tavaly elérte az 1175 milliárd forintot, 15 százalékkal meghaladva a 2020-as értéket.

Ami a területi megoszlást illeti, arányosan a déli és a keleti országrészt sújtották erősebben a bezárások. A legtöbb étterem és büfé Budapesten, a legtöbb kocsma és diszkó Tolna, Pest és Nógrád megyében kényszerült lehúzni a rolót. A cukrászdák terén is vannak megyék, ahol sok üzlet megszűnt. Ezek közül is Békés megyében zárt be a legtöbb hely: 160-ról 149-re csökkent le a működő cukrászdák száma két év alatt.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)