Kiderült, mennyi vendéglátóhelyet vitt el a járvány

A hazai kereskedelmi vendéglátóhelyek 8,5 százaléka bezárt a koronavírus-pandémia elmúlt két éve során - olvasható ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Mint azt a 24.hu írja , a pandémia gazdasági hatásai rendkívül megviselték az éttermeket és büféket. Míg a korábbi években rendre 25 ezer körüli egység működött az országban, addig a tavalyi év végén számuk már a 24 ezret sem érte el. Két év alatt mintegy 1500-an zártak be, ami hatszázalékos csökkenést jelent a szektorban. Ennél is rosszabb helyzetbe kerültek kocsmák és zenés szórakozóhelyek, amelyek közül összesen 2300, minden hetedik egység bezárta kapuit a koronavírus megjelenését követően.

A koronavírus-pandémia hatásai miatt sok vendéglátóhely kénytelen volt bezárni. Fotó: Getty Images
A koronavírus-pandémia hatásai miatt sok vendéglátóhely kénytelen volt bezárni. Fotó: Getty Images

Szerencsésebb forgatókönyv érvényesült ugyanakkor a cukrászdák körében, amelyek száma nem változott érdemben 2020 és 2021 során. A KSH adatai szerint 2019 végén 4013 cukrászda működött az országban, míg a tavalyi év végén 4016, ami tehát nem jelent számottevő eltérést. Eközben a forgalmi adatok egyre javulnak: hiába a kevesebb vendéglátóhely, az összesített forgalmuk tavaly elérte az 1175 milliárd forintot, 15 százalékkal meghaladva a 2020-as értéket.

Ami a területi megoszlást illeti, arányosan a déli és a keleti országrészt sújtották erősebben a bezárások. A legtöbb étterem és büfé Budapesten, a legtöbb kocsma és diszkó Tolna, Pest és Nógrád megyében kényszerült lehúzni a rolót. A cukrászdák terén is vannak megyék, ahol sok üzlet megszűnt. Ezek közül is Békés megyében zárt be a legtöbb hely: 160-ról 149-re csökkent le a működő cukrászdák száma két év alatt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +22 °C
Minimum: +16 °C

A Dunántúlon és középen jobbára erősen felhős vagy borult égre van kilátás, keleten lehet még eleinte több órás napsütés. Délnyugat felől több hullámban érkezik a csapadék, amelyből főleg az ország középső harmadában sokfelé várható tartós, intenzív eső, de keleten záporok, akár heves zivatarok is kialakulhatnak. Az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szél megélénkül, a Dunántúlon olykor megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 33 fok között várható, nyugatról délkelet felé haladva várható egyre melegebb idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Jelenleg kettős fronthatás érvényesül: a hideg- és a melegfrontra érzékenyeknél egyaránt kialakulhatnak panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra