Kevesebben halnak meg AIDS-ben

2000 és 2015 között 562,6 milliárd dollárt költöttek globálisan a HIV/AIDS kezelésére, illetve megelőzésére - mutatták ki a The Lancet című orvostudományi folyóirat aktuális számában megjelent tanulmány szerzői 188 ország adatainak elemzésével.

500 milliárd dollár a HIV/AIDS kezelésére

Az adott időszakban éves átlagban 2013-ban költötték a legtöbbet, 49,7 millió dollárt a betegségre, míg 2015-ben 48,9 milliárd dollárt. A kiadásokhoz a legnagyobb forrást, 29,8 milliárd dollárt 2015-ben a kormányok biztosították, ez az összkiadás 61 százaléka. A magánadományok tették ki a legkisebb összeget, 2015-ben 1,5 milliárd dollárt.

Csaknem felére csökkent az AIDS halálos áldozatainak a száma, AIDS HIV-fertőzés HIV-pozitív halál HIV-vírus AIDS-járvány
Csaknem felére csökkent azAIDShalálos áldozatainak száma

A HIV/AIDS kezelésére, megelőzésére fordított kiadások 30 százalékát a fejlett országok kevésbé fejlettek számára létrehozott segélyalapjai tették ki: a legtöbb ilyen forrás Afrika Szaharától délre fekvő térségeibe jutott, ahol a legmagasabb a HIV-pozitívak aránya (2015-ben 24,4 millió ember).

Ez a kutatás fontos kezdeti lépés a világon a betegségek kezelésére, megelőzésére fordított kiadások feltérképezésre, amely lehetővé tesz új, az egészségpolitika számára releváns elemzések készítését - hangsúlyozta Christopher Murray, a Washington Egyetem kutatója.

Világszerte 9700 milliárd dollárt fordítottak az egészségügyre 2015-ben, ami folyamatosan növekszik - számos országban nagyobb arányban, mint a gazdasági növekedés. Ezen kiadások 66 százalékát a fejlett országokban költik el. Az alacsonyan fejlett országokban, ahol a világ népességének 8,8 százaléka él, az egészségügyre kevesebb mint egy százalékot fordítanak globálisan.

Felére csökkent az AIDS halálos áldozatainak száma

Az egy főre jutó egészségügyi kiadások között hatalmas a különbség: míg az Egyesült Államokban 2015-ben mintegy tízezer dollárt fordítottak rá, a Közép-Afrikai Köztársaságban 28 dollárt - magyarázta Joseph Dieleman, a tanulmány vezető szerzője.


A HIV-vírus előidézte AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) gyógyíthatatlan betegség, de gyógyszerekkel megakadályozható a HIV-vírus szaporodása a szervezetben. Az ENSZ szakosított szervezetének adatai szerint az AIDS-járvány 1980-as évekbeli kitörése óta világszerte 76 millióan fertőződtek meg a vírussal, közülük 35 millióan meghaltak.

2016-ban az érintettek 70 százaléka esetében volt ismert a HIV-fertőzés, közülük 77 százalék kapott kezelést. A kezeltek 82 százalékánál sikerült megakadályozni a vírusok szaporodását. Egy évtized alatt világszerte csaknem felére csökkent az AIDS halálos áldozatainak száma; 2016-ban egymillióan vesztették életüket a betegség miatt.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+1, +7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt sok napsütésre van kilátás, szinte felhő sem lesz az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag