AIDS tünetei és kezelése

 Dr. Elek Csaba, Máriáss Márta

 

 Dr. Mészner Zsófia

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi az AIDS?

A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (AIDS =acquired immunodeficiency syndrome) a humán immunhiány vírus (HIV = human immunodeficiency vírus) fertőzés által okozott betegség. Az AIDS-et 1981-ben figyelték meg először, amikor felfigyeltek arra a jelenségre, hogy az egyébként nagyon ritka Pneumocystis carinii egysejtű által okozott tüdőgyulladás és a Kaposi-szarkóma egyre gyakoribbá vált a homoszexuális férfiak körében.

Korábban mindkét betegség az immunszuppresszív kezelésekben részesülők és a leromlott állapotú idősek betegsége volt. A HIV fertőzés a szervezet nélkülözhetetlen védekező elemeit, a T4-limfocitákat támadja meg, és pár év leforgása alatt semmisíti meg őket. A teljes immunhiány ennél később alakul ki, mert az immunrendszer egészséges része egy ideig képes ellensúlyozni a T4-limfociták normális működésének hiányát.

Az AIDS előfordulása

A "korunk pestisének" is nevezett világjárvány a nyolcvanas évek elején, San Franciscóból indult ki. Kezdetben a fertőzés főként a homoszexuális férfiakat, az intravénás kábítószer-élvezőket és azok szexuális partnereit támadta meg, illetve a transzfúzióban vagy más vérkészítmény-kezelésben részesülő betegek (pl. vérzékenyek) fertőzése volt. Mivel a fertőzés és a megbetegedés között sok év telik el, a betegség akadálytalanul terjedhetett el a világon. Mára már a gyakoriságot az erősen fertőzött területek földrajzi elkülönülése és a nemi különbségek megszűnése jellemzi.

A HIV fertőzöttség Délkelet-Ázsiában és Afrikában a legsúlyosabb, egyes területeken a lakosság 50-80 százalékát érinti. Magyarországon az első regisztrált betegtől számolva 2800 fő HIV fertőzöttet és AIDS beteget tartanak nyilván. Az érintettek köre még a 20 évvel ezelőtti Amerikára emlékeztet. A betegeknek csak 17 százaléka nő, 71 százaléka biszexuális vagy homoszexuális. A hazánkban regisztrált betegek 27 százaléka külföldi állampolgár.

Az AIDS okai

Az ok minden esetben a HIV-fertőzés. Terjedése leggyakrabban a következő módon történik:

 1. Nemi úton:

  • Homoszexuális férfiak között, főként anális közösülés útján,

  • heteroszexuálisok között gyakrabban a férfi fertőzi meg a nőt, ritkábban a nő a férfit.


 2. Vér útján történő fertőzés lehetősége áll fenn az

  • intravénás kábítószer élvezők között közös tű használata esetén, tűszúrás, nyílt seb és nyálkahártyával való közvetlen érintkezéssel egészségügyi dolgozókat veszélyeztet a betegség, ha a bevezetett óvintézkedéseket és védőruházatot nem használják.

  • Nem kellően fertőtlenített tűvel történő sebzés - beleértve az injekció adását, tetoválást és akupunktúrát is - létrehozhat fertőzést.

  • - Vérátömlesztés vagy vérkészítményekkel történő kezelés esetében ma már a gondosan végzett szűrővizsgálatoknak köszönhetően ez a lehetőség csak kivételesen adódhat.

 3. Anyáról magzatra méhen belüli vagy szülés közbeni fertőzéssel terjedhet a kór.


 4. A betegség T4-limfocitákban gazdag testnedvekkel - vér, nyál, ondó, hüvelyváladék - terjed. A vírusok ép hámon nem tudnak keresztüljutni, de a legkisebb sérülés, fekély, stb., erre jó lehetőséget ad. Világszerte az AIDS továbbra is szexuálisan terjedő betegségként van nyilvántartva.

  Az AIDS jelképe a vörös szalag

  Az AIDS jelképe a vörös szalag

  Epidemiológiai tanulmányok szerint a betegség nem terjed kézfogással, átöleléssel, "száraz" csókkal (amikor a testnedvek nem érintkeznek), köhögéssel tüsszentéssel, uszodában, fürdőkben, közös evőeszköz használatával, közös WC, fürdőszoba vagy konyha használatával. A betegekkel tehát együtt lehet élni, de a fertőző betegségekre vonatkozó óvintézkedéseket, tisztasági rendszabályokat be kell tartani.

Az AIDS diagnózisa

Röviddel az AIDS felbukkanása után a diagnózis elsősorban nem a terápiát szolgálta. Elsődleges célja maga a bizonyosság volt, hogy a beteg, akinek minden segítség reménye nélkül kellett szembenéznie állapotával, ne fertőzhesse meg környezetét.

Az intenzív kutatások eredményeképpen ma már számos gyógyszerrel tudják kezelni a betegeket. Hatékonyságuk pedig függ attól is, hogy idejében kezdik-e a kezelést. Így az AIDS-teszt elvégzése ma már egyértelműen nem csak a többi ember, hanem a betegek érdeke is.

A legenyhébb gyanú esetén is érdemes elvégeztetni az ingyenes AIDS-tesztet. Anonim HIV-szűrés elérhető többek között az Országos Epidemiológiai Központban: 1097 Budapest, Gyáli út 2-6. Segítséget kaphatnak továbbá az érdeklődők az AIDS segélyhelyen, Budapesten, a XI. kerület, Karolina út 35/b. szám alatt. Telefon: 466-9283. Vidéken a kórházak bőr- és nemi beteg osztályain kaphatnak segítséget az aggódók.

Azoknak, akik tudják magukról, hogy veszélyeztetett csoportba tartoznak, a szűrés időről-időre javasolt.

Az AIDS-teszt 96%-os valószínűséggel dolgozik. 4 százalékban álpozitív eredmény születhet, azaz betegségre utaló eredményt ad egészséges embernél is. Pozitivitás esetén végzik el a drágább AIDS-vizsgálatot, aminek az eredménye már egyértelmű. Ma már a vérben lévő antitestek kimutatása nem csak a fertőzés igazolására, hanem a víruskoncentráció meghatározására is alkalmas. Ez azért fontos, mert a milliliterenkénti vírusszám a fehérvérsejtek közé tartozó, ún. T-helper sejtek (=CD4 limfociták) számának meghatározásával együtt alkalmas a fertőzés pontosabb megítélésre is. Az eljárás hibája, hogy ha 20-50 vírusnál kevesebb van egy milliliternyi vérben, akkor a fertőzés nem mutatható ki.

Az AIDS tünetei, kórlefolyása

A betegség kifejlődésének több fázisát különböztetik meg:

1. fázis: Heveny HIV-fertőzés
Napokkal-hetekkel a HIV fertőzést követően mononucleosis szerű betegség bontakozik ki lázzal, bőrkiütésekkel, nem fertőzéses agyhártya-gyulladással. Az első fázis 10-14 napig tart, és leggyakrabban a fertőzést követő 2-8 héten belül mutatkozik meg. Utólag a betegeknek csak mintegy fele emlékszik hasonló tünetekre. A HIV elleni antitestek a fertőzést követően átlagosan 12 hét elteltével jelennek meg.

2. fázis: Tünetmentes vírushordozás
A fertőzöttség csak az antitestek vérből történő kimutatásával ("szerológiai vizsgálattal") igazolható.

3. fázis: Tartós, egész szervre kiterjedő nyirokcsomó-megnagyobbodás (PGL = persistent generalised lymphadenopathy)
Az időszak jellemzője kettő vagy több anatómiai régióban jól tapintható nyirokcsomó-megnagyobbodás (a lágyéki nyirokcsomókon kívül). A jelenség legalább három hónapig tart. A PGL az immunhiányos tünetegyüttes előtt 3-5 évvel jelentkezik.

4. fázis: Szerzett immunhiányos betegség, az AIDS fázisa
Idült, mással nem magyarázható gyengeség, fogyás, állandósuló bőrgyulladások, övsömör, idült hasmenés, szájpenész, idült, semmilyen kezelésre nem gyógyuló hüvelygyulladás vezeti be a fertőzés végső stádiumát. Idővel olyan fertőzések sorozata jön létre, amelyek egészséges immunrendszer mellett nem alakulnának ki. (Ezeket hívják az orvosok "opportunista fertőzéseknek"). Ilyen a már említett Pneumocystis carinii tüdőgyulladás. Az immunhiány máskor rosszindulatú daganatoknak enged teret (pl.: a Kaposi-szarkóma).

A másik idült stádiumra jellemző betegség az idegrendszert érinti, ezt neuro-AIDS-nek hívják. Egyik formája az AIDS demencia komplex (ADC), melynek vezető tünete az értelmi leépülés. Más esetekben a fertőzés üreges gerincvelő betegséget (vacuolaris myelopathiát) okozhat. Az igen aktív retrovirális kezelés (HAART = highly active antiretroviral therapy) segítségével az értelmi leépülés hatékonyan kezelhető. Az értelmi leépülés jellemzően akkor kezdődik, amikor az ún. CD4 limfociták száma 200/mm3 alá süllyed. Ennél enyhébb érző- és mozgatóideg-zavarok, memória-kiesések már jóval korábban jelentkezhetnek.

A beteg halálát fertőzéses betegségek és/vagy rosszindulatú daganatok okozzák.

A fertőzés és az AIDS kialakulása között átlagosan 10 év telik el. Az AIDS diagnózisának felállítása után öt éven belül valamennyi beteg meghal.

Az AIDS kezelése

A kezelés célja a HIV elpusztítása, a beteg általános állapotának stabilizálása és a súlyos immunrendszeri és egyéb szövődmények megelőzése és célzott kezelése. Jelenleg négy hatóanyag-csoportból mintegy húsz retrovírus-ellenes szer ismert.

A vírus szaporodásának megismerésével lehetővé vált annak célzott gátlása. Minél kevesebb a vírus a szervezetben, annál kevesebb a fertőződött immunrendszeri sejtek száma is, melynek következtében csökken az immunhiányos tünetek kialakulásának esélye is.

A vírus szaporodásának fő lépései közül az első a vírus hozzákapcsolódása a fehérvérsejtekhez, és a velük való egyesülés - fúzió -, amikor is a vírus és a sejtek a határoló membránjai olvadnak össze. A vírus ezután az RNS molekulában tárolt, a szaporodáshoz szükséges genetikai információt DNS-molekula formájába írja át, ami így be tud épülni a gazdasejt DNS örökítő anyagába. A vírus elkezdi a gazdasejttel legyártatni saját építőköveit, fehérjéit, végül ezek az alkotórészek vírussá állnak össze, és az elkészült érett vírusok kiszabadulnak a gazdasejtből, ami elpusztul.

E lépések mindegyikéhez a vírus és a gazdasejt enzimei szükségesek. Ezek egy részének gátlásával a vírusszaporodás is gátolható. A sejtekben zajló fehérjeszintézist nem lehet gátolni, így a vírusok fehérjéinek legyártását sem, mert ezzel a beteg ember még egészséges sejtjeinek működése is sérülne, de mindazokat a lépéseket, amelyek csak a fertőzött sejtekben zajlanak, lehet valamiképpen akadályozni. A forgalomban lévő fosamprenavir, indinavir, nelfinavir és ritonavir hatóanyagok például a kész vírusok összeállításában résztvevő enzimek működését torpedózzák meg.

A HIV-ben - ellentétben például a fejlett emberi sejtekkel - nem működik olyan hibajavító mechanizmus, ami a genetikai anyag átírásakor keletkezett másolási hibákat javítaná. Ez okozza azt, hogy a vírus fehérjéi minden szaporodási fázisban megváltozhatnak, azaz mutáns vírusok keletkeznek. A vírusellenes szerek pedig nem feltétlenül hatnak a megváltozott fehérjékkel működő vírusokra, mert nem ismerik fel alkotórészeiket. A vírus ezzel rezisztenssé, ellenállóvá válik az ellene kifejlesztett hatóanyagokkal szemben.

Hogy minél kevesebb esélye legyen a vírusnak szaporodáskor új változatokat létrehozni, több különféle hatóanyaggal bombázzák őket a beteg szervezetében. A betegtől ez nagy gyógyszerszedési fegyelmet igényel. Különösen azért, mert a HIV elpusztítására teljesen megbízható gyógyszerekkel nem rendelkezünk. A klinikailag sikeresnek bizonyult szerek is számos gyógyszerrel lépnek kölcsönhatásba, mellékhatásokkal járnak.

Az opportunista fertőzések kezelésére célzottan, a kórokozó beazonosítása után választanak antibiotikumot.

Emellett fontos a beteg megfelelő minőségi és mennyiségi táplálása, az optimális kalória- és vitaminbevitel, az általános állapot, az életminőség konzerválása, amíg csak lehet.

A kezelés folyamán a beteget a megbélyegzés megelőzése érdekében csak akkor rendelik be a kórházba, ha ezt az állapota indokolja.

Az AIDS megelőzése

Már a fogamzásgátló módszer kiválasztásánál gondolni kell a HIV-fertőzés lehetőségére. A HIV-fertőzés megelőzésére az alábbi lehetőségek javasolhatók:
 • Önmegtartóztatás a biztonságos monogám párkapcsolatig, illetve teljes monogámia abban az esetben, ha mindkét partner biztosan fertőzésmentes.

 • Tartózkodni kell minden olyan nemi együttléttől, amely a fertőző testnedvekkel való érintkezést lehetővé tenné, beleértve a vaginális, anális és orális közösülést is. Szájüregi és nemi szervi vérzések esetén szigorú önmegtartóztatás szükséges.

 • Fertőző testnedvekkel való érintkezés lehetősége esetén latex condom síkosítóval együtt történő alkalmazása javasolható. Egy ugandai felmérés szerint az óvszer használata kétharmaddal csökkenti, de nem szünteti meg a HIV fertőzés veszélyét.

Hasznos tudnivalók

Mint már utaltunk rá, a HIV nem terjed sem a beteg érintésével, sem cseppfertőzéssel, sem úgynevezett vektorok - szúnyog, légy, stb. - közreműködésével. A betegség gyakrabban nemi úton terjed, ritkábban a beteg vérének, nyálának szóródásával. Ezért az egészségügyi dolgozók számára külön előírások szolgálnak a fertőzésveszély minimalizálására.

A világ legnagyobb "üzletei" közé tartozik a szexturizmus. Az elsődleges célállomás Thaiföld, ahol a nemileg aktív korúak 50-80 százaléka fertőzött. Egyes számítások szerint Délkelet-Ázsia egyes részei 2020-ra ki fognak pusztulni.

Mivel az óvszer csak korlátozott védelmet nyújt, törvényszerűen gyakorlattá vált a világ érintett részein a gyermek-prostitúció elterjedése. Hiszen a gyermekek fertőzöttsége még nem annyira valószínű - hitték eddig. A terhességgel és szüléssel anyáról gyermekre való terjedés az emberiséget ebbéli hitében is megcáfolta.

Európa legfertőzöttebb országa Románia. Ez nem a szexturizmusra, mint inkább az elégtelen kórházi fertőtlenítésre, az egyszer használatos orvosi eszközök elérhetetlenségére és a "vérinjekciós kezelésbe" vetett hitre volt visszavezethető. A Karácsonyi Forradalom előtti időszakban a gyógyszerek hiányát kis dózisú vér injekcióként történő használatával próbálták pótolni, illetve annak létjogosultságát ideologizálni. Mindez az HIV-fertőzés futótűzszerű terjedését eredményezte. A megelőzés fejezetben javasolt "egyéni stratégiák" kiválasztásánál tehát a partner származását is figyelembe kell venni.

A vérkészítményeket mindig ellenőrzik, a kimutatás azonban bizonyos vírusszám alatt nem megbízható. Magyarország vérkészítményei közismerten megbízhatóak. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a véradók nem részesülnek ellenszolgáltatásban. A fizetett donorok között ugyanis kevés a karitatív szemléletű ember, annál gyakoribb viszont társadalmilag-gazdaságilag hátrányos és drogos személy. Az AIDS-szűrést valamennyi önkéntes véradónál automatikusan elvégzik.

Az AIDS tipikus példája az újabb és újabb betegségek megjelenésének. Ez arra int, hogy az emberiség és a kórokozók közötti küzdelem örök, a fertőzéseket gyökeresen kiirtani nem tudjuk, reményeink szerint a fertőzések sem minket.

Kategória: Felnőttkori fertőző betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek AIDS kezelésére! További kérdésem van AIDS témában
Aktuális
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Dr. Nagy Éva bőrgyógyász-kozmetológus


Kérdezek tőle

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt változóan, többször erősen felhős az ég, elszórtan kisebb havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag