Háziorvos: nem tudjuk, hogy mit hoz az ősz

„Nem tudjuk, hogy mit hoz az ősz” - mondta el a koronavírus-pandémia kapcsán Dr. Békássy Szabolcs háziorvos. A szakember hangsúlyozta: a koronavírus továbbra is veszélyt jelent, ezért fontos az emlékeztető oltás.

Ugyan a koronavírusról mostanság kevesebb szó esett, a járvány továbbra is jelen van, és több európai országban is úgy látszik, hogy újabb hullám érkezhet. Dr. Békássy Szabolcs háziorvos az RTL Klub Reggeli című műsorában az új, kétkomponensű vakcina működéséről és hatásairól is beszélt. 

Sokaknak lehet fontos az emlékeztető oltás

Elmondta, az új vakcina tartalmaz egy, az eredeti vírustörzsre kifejlesztett komponenst és specifikusan az omikron változat elleni összetevőt is. Vagyis kiváló hatékonysággal védhet a jelenleg domináns vírustörzsekkel szemben. Az új oltást emlékeztető, vagyis "booster" oltásként lehet adni azoknak, akik legalább két oltást, vagy a Janssen vakcinájából egy adagot már megkaptak. 

vakcina, emlékeztető oltás
Fontos lehet még ősszel az emlékeztető oltás. Fotó: Getty Images

„Egyelőre nem tudhatjuk, mit hoz az ősz, illetve mennyire lesz agresszív ennek a vírusvariánsnak a terjedése. Mindenféleképpen javasoljuk azok számára, akik már nagyon régen kapták az utolsó oltásukat, hogy egy ismétlő oltásért mindenképpen jelentkezzenek” – hangsúlyozta a háziorvos. Az első adagban érkező 110 ezer vakcina elsősorban a kórházi oltópontokon lesz elérhető, a háziorvosokhoz egy október közepére-végére érkező, következő szállítmánnyal juthat belőlük.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +5 °C

A rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan várható eső, zápor, hózápor, futó havas eső. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugatira forduló szél, 4, 10 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fokozódhatnak a görcsös panaszok, például az izom- és hasi görcsök és a görcsös fejfájás is, emellett növekszik a migrénhajlam. A szél miatt sokan ingerlékenynek, nyugtalannak érezhetik magukat, az alávásproblémák pedig várhatóan még napokig nem mérséklődnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: