Erre vágyik legjobban a magyar

HáziPatika

Elkezdett digitalizálódni a magyar egészségügy, jön az e-recept, ami a lemaradások bepótlására jó, de rögtön tovább is kell lépni, mert a jövő az otthoni diagnosztikában, az okos és mobil egészségügyi eszközökben van.

Nagy előrelépés lesz az egészségügy digitalizálása

Tűvel szurkáltuk az ujjainkat, és reggelente jéghideg mérlegre álltunk, hogy szembesüljünk a testünkkel kapcsolatos rideg valósággal. Egészséges életre vágyik legjobban a magyar, és ebben nagy előrelépés lesz az egészségügy digitalizálása. A kisebb döccenésekkel elinduló e-recept és a hozzá kapcsolódó rendszerek azonban inkább kényelmi, hatékonyságnövelő szolgáltatások: kevesebb idő megy majd el adminisztrációval, nem kell annyit  pasziánszozni a váróban - írja cikkében az Index, aki szerint a közegészség látványos javulásához azonban szükség van a felhasználókra, hogy a diagnosztika egyre nagyobb része átkerüljön az otthonokba.

diagnosztika diagnosztikai technológia egészségügyi digitalizálás egészséges életmód egészséges életvitel e-recept EESZT
A diagnosztika látványos javulásához szükség van a felhasználókra

Elvileg a Menta fedné le a fogyasztói oldalt, naplózhatjuk benne a testünk változó paramétereit, például a vérnyomást, a hangulatunkat, a súlyunkat, a mozgást és a szedett gyógyszereket. Ezeket az adatokat pedig elvileg be tudjuk küldeni a háziorvosunknak, ezzel kapcsolódik a Menta az idén induló EESZT-hez.

Az e-recept mögött (is) álló Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) kialakítására már 2015-ben óriási összeg jutott az állami büdzséből, 10 milliárd forint ment el az informatikai hátteret biztosító eszközökre. Ezen belül az uniós adófizetők pénzéből 300 millió forint jutott a Mobil Egészségnapló és Tájékoztató Alkalmazás (Menta) nevű app kifejlesztésére.

Mint írják, most is megtalálják az appot a Google Play Áruház kínálatában, az Apple App Store viszont nem akarta felfedni, hogy egyáltalán létezik-e ilyen app iOS-re.

A lap szerint az uniós büdzséből legyártott Menta már a felhasználók elérése alapján gigantikus bukás. A Google boltjában az olvasható, hogy eddig több mint ezren töltötték le, tehát feltehetően nem érte el még a tízezres nagyságrendet. Eredetileg 3,5 millió magyar felhasználó elérése volt a cél. Ez ráadásul csak letöltés, nem az aktív felhasználók száma.


A projekt részben azon csúszhatott el, hogy már a megjelenésekor elavult volt - írják. Minden adatot kézzel kell bevinni, kivéve azokat, amiket Fitbitből szinkronizálunk, ám ez sem túl sokféle. További gond, hogy a Fitbit mellett megjelent egy rakás másik adatforrás, újfajta okoseszközök, és ezek nem támogatottak. A Menta appot utoljára 2017. június 9-én frissítették, de úgy tűnik, nem a hasznosságán kívántak javítani.

Ennél viszont sokkal többet nyújtanak ma a piaci alapon indult kezdeményezések. Az elmúlt bő két hónapban tíz ilyen eszközt próbáltak ki, melyekről alábbi cikkükben számoltak be. Az egyik csoportba a kimondottan egészségügyi fókuszú eszközök tartoznak, amelyek valóban az otthoni diagnosztikában, a betegségek megelőzésében és kezelésében nyújtanak segítséget. A másik csoportba tartozó fitneszeszközök is támogatják a diagnosztikát, és az esetben az általános célközönségnek szóló, divatos és okos megoldásokra fókuszáltak.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett gyakran befelhősödik az ég, de számottevő csapadék általában nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag