Egy kanál cukor gyerekek ezreinek életét mentené meg!

A nyelv alá tett teáskanálnyi megnedvesített cukor a malária miatti hipoglikémiában (alacsony vércukorszint) gyermekek ezreinek életét menthetné meg - közölte a klinikai vizsgálatot végző kutató csütörtökön.

A WHO adatai szerint a malária évente több, mint egymillió életet követel, ebből 800 ezer öt éven aluli, afrikai gyermek, valamint további százmilliók betegszenek meg. A súlyos malária esetében gyakran előforduló hirtelen vércukorszintesés Afrika távoli részein sok kisgyermek halálát okozza, mielőtt még eljutnának egy rendelőbe a hipoglikémia bevált kezelése, a cukorinfúzió céljából.

Hubert Barennes francia orvos, aki Afrika számos szub-szaharai országában dolgozott a közellátásban 1987 és 2002 között, szinte mindennap találkozott a hirtelen vércukorszint-csökkenés végzetes hatásával. Úgy gondolta, hogy a szájon át elfogyasztott kevés cukor talán segíthet enyhíteni az életveszélyes tüneteket.

"Azonban ekkor még nem voltak olyan vizsgálatok, amelyek bizonyították volna a dolog hatásosságát" - írta Barennes e-mailen Laoszból, ahol a Trópusi Betegségek Francia Nyelvű Intézeténél dolgozik. "Csak azok a módszerek, amelyeket tudományosan bizonyítottak, úgynevezett bizonyítékon alapuló orvoslás" - magyarázta az orvos. "Ez jó dolog. Azonban néha nagyon nehéz egy ilyen vizsgálatot kivitelezni - az Afrikában dolgozó kutatók számára nem áll rendelkezésre túl sok erőforrás."

Barennes úgy döntött, valahogyan átülteti ötletét a gyakorlatba és a helyi orvosokkal együttműködve az 1990-es évek végén kezdte el alkalmazni a cukorkezelést Nigerben. A dolog működött. A következő évtizedben arra próbálta rávenni a közegészségügyi hatóságokat, hogy támogassanak egy vizsgálatot. Ez sokkal tovább tartott, mint gondolta, azonban 2006-ban Barennes tucatnyi kutatóval együtt megkezdhette a klinikai vizsgálatokat Maliban, ezek a vizsgálatok szolgáltatták az első bizonyítékot arra, hogy egy kanálnyi cukor valóban életeket menthet.

A vizsgálatban 23, súlyos maláriában szenvedő, veszélyesen alacsony vércukorszintű gyerek vett részt, akiket véletlenszerűen osztottak két csoportba. Az egyik csoport intravénás cukorinfúziót kapott, míg a másiknak 20 percenként egy kevés megnedvesített cukrot tettek a nyelve alá. Az eredmények egyértelműek voltak: a szájon át bevitt cukor ugyanolyan hatásos volt, mint az infúzió, annak ellenére, hogy számos esetben a gyerekek nem elszopogatták, hanem lenyelték a cukrot, így a hatékonyság elvben csökkent.

"A vizsgálat egy zsúfolt nyugat-afrikai kórház gyermekosztályán készült maláriaszezonban" - figyelmeztetnek a szerzők. A résztvevők száma sem volt optimális. Azonban még így is "elegendően biztonságosak és hatékonyak az eredmények, hogy igazolják a nyelv alá tett cukor általános használatát és okot adnak egy szélesebb körű vizsgálatra."

A cukorkezelés a malárián kívül más olyan állapotokban is hasznos lehet, amelyekben szintén potenciálisan életveszélyes vércukorszint-esés fordul elő, mint például az alultápláltság és a mérgezés. A malária okozta hipoglikémia súlyosabb a gyermekeknél, akiknek kevesebb a tartalékuk a vércukorszint kiegyenlítésére. "Jó esély van arra, hogy a nyelv alá tett cukor felnőtteknél is ugyanilyen gyorsan működik. Ennek igazolására egy újabb vizsgálatra van szükség" - mondta el Barennes.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változóan felhős lesz az ég, elszórt jelleggel számíthatunk esőre, záporesőre.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag