Belehalhatunk a neten vett gyógyszerbe

Csak engedélyezett, megbízható helyről, onnan is csak nem vényköteles gyógyszer vásárolni. A kétes eredetű szerek nagy része hamisított, így szedésük komoly egészségkárosodást vagy halált is okozhat.

Kampányt indított a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT), az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a GYEMSZI OGYI, a Magyar Gyógyszerész Kamara, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A március 31-ig tartó, "Eredeti? Hamis?" elnevezésű, főként internetes akciósorozat célja felhívni a lakosság figyelmét arra a veszélyre, amit a nem biztonságos forrásból, legfőképp internetes vásárlásból származó gyógyszerek alkalmazása jelent.
A fiatalokat célozzák meg Mint Székely Krisztina, a Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport vezetője (HENT) sajtótájékoztatón kifejtette: 2010-ben volt utoljára erre vonatkozó kampány, ám azóta drasztikusan romlott a helyzet. Míg akkor a felnőtt lakosság mindössze egy százaléka nyilatkozott úgy, hogy vásárolt már bizonytalan eredetű szert, következő évben ez az adat már kettő, 2012-ben pedig 4 százalék volt. Ráadásul azok száma is egyre nő, akik tudják, hogy ez veszélyes, mégis internetről rendelnek gyógyszereket. Mindez azért megdöbbentő, mert a HENT adatai szerint a Magyarországon 2012-ben bevizsgált bizonytalan forrásból származó gyógyszerek 100 százaléka hamis vagy illegális volt.A szakértő kiemelte, az utcai forgalom mellett egyre nagyobb teret hódít az internetes vásárlás, főleg a városi fiatal felnőttek körében, így a mostani kampány is első sorban őket célozza meg az újonnan létrehozott honlappal, amelyhez egy Facebook-játék is kapcsolódik.

Neten is lehet biztonságosan

Székely Krisztina kiemelte, hogy az interneten is vannak biztonságos csatornák: az ÁNTSZ által engedélyezett patikák honlapjairól lehet vásárolni, ám szigorúan csak vény nélküli termékeket. Jelenleg 80-90 ezer gyógyszert és étrendkiegészítőket kínáló weboldal működik világszerte, ám ezek 90 százaléka illegális. Könnyen ellenőrizhető, hogy az adott honlap legális forrás-e, hiszen ezek listája megtalálható az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) honlapján.

Dr. Páva Hanna, az Emberi Erőforrás Minisztériumának helyettes államtitkára ugyanakkor hangsúlyozta: az ilyen, legális csatornákon (azaz a patikákban, az egészségügyi ellátórendszerben) fellelhető gyógyszerek mind biztonságosak és legálisak, ide nem került be hamisított gyógyszer. Egyik fő feladatuknak nevezte, hogy ez így is maradjon. Emellett kormányzati szinten is harcolnak a hamisított szerek ellen. A szabálysértési törvény például módosult, így az indokolatlanul nagy mennyiségű ilyen készítmény tartása már szabálysértésnek minősül. Nyáron az új Btk. életbelépése után pedig a hamis termék gyártása, forgalmazása, szállítása is büntethető lesz.

Mi számít hamis gyógyszernek?

A helyettes államtitkár elmondta: hamis gyógyszernek minősül, amely valójában nem gyógyszer, de úgy tüntetik fel, mintha az lenne, ha nem azokat az összetevőket tartalmazza, amit kéne, vagy éppen nincs engedélyeztetve.

A másik csoport az, amelyikről nem is állítják, hogy gyógyszer, ám gyógyszerhatóanyag van benne, engedély nélkül. A gyógyszerekre az engedélyt a GYEMSZI OGYI adja ki hivatalosan - jelenleg 113 gyógyszer-nagykereskedés működik legálisan Magyarországon. Mint dr. Kőszeginé dr. Szalai Hilda főigazgató-helyettes kifejtette, a patikákat folyamatosan tájékoztatják, mi az engedélyezett gyógyszer és az hogy néz ki, így biztosítva a biztonságos ellátást.

A szervezet ezen felül szorosan együttműködik az olyan hatóságokkal, mint a NAV vagy a rendőrség. Nemzetközileg akkreditált laborjukban évi 400 mintát tudnak megvizsgálni, ám az itteni tapasztalatok is aggasztóak: míg 4-5 éve a nyomozók által megvizsgálásra beküldött anyagok 10-20 százaléka volt hamis, addig ez az arány már 50 százalék. Tavaly összesen 177 mintából mindössze 6 százalék volt rendben, a többi 94 százalék vagy illegálisan forgalmazott, vagy hamisított termék volt, vagy mindkettő egyszerre. A szakértő is felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a szerek rendkívül veszélyesek, hiszen szennyeződések lehetnek bennük.

Nagy hasznon

A NAV bűnügyi szóvivője, dr. Sárközi Alexandra szerint az internet névtelenségébe burkolózó fogyasztók általában külföldről, Moldáviából vagy a Távol-Keletről rendelnek vágyfokozókat, amely postai úton érkezik meg. Ráadásul már nem csak cél-, de tranzitország is vagyunk, amit jól bizonyítanak az utóbbi hónapok nagyobb fogásai.

Azt pedig, hogy mennyire megéri mindez a terjesztőknek, jól mutatja egy lebukott békéscsabai házaspár esete, akik egymilliárd forintos hasznot realizáltak illegális szerek terjesztéséből.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag