Az interneten vett gyógyszer ezért veszélyes

HáziPatika

Megfelelő betegbiztonsági ismeretek hiányában akár saját vagy szeretteink egészségét is veszélybe sodorhatjuk, ezért életbevágóan fontos, hogy tájékozódjunk a témában. Ezt segítvén húsz helyszínen indult országos egészségügyi ismeretterjesztő kampány a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ és a Kutatópont közreműködésével.

A kampánnyal, annak részleteivel és céljaival kapcsolatban dr. Lám Judittal, az Egészségügyi Menedzserképző Központ operatív igazgatóhelyettesével készült bővebb interjú.

Betegbiztonság - Te is tehetsz érte! címmel országos lakossági kampányban vállal aktív szerepet júliustól szeptemberig a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ a Kutatópont részvételével. Az ország húsz településén várják az érdeklődőket ingyenes szűrésekkel, rövidfilmekkel. Mi a kampány célja? Mi a fő vezérelv, amelyre igyekeznek felfűzni a fórumsorozatot?

Dr. Lám Judit: A kampány alapvető célja, hogy felhívjuk a figyelmet, mit tudnak tenni maguk a betegek és hozzátartozóik saját biztonságukért, a betegbiztonsági kockázatok csökkentéséért. Túlzott vagy indokolatlan antibiotikum-fogyasztás, az internetről szerzett információk vagy gyógyszerek veszélyei, az orvos és a beteg együttműködésének hiánya - csak hogy néhány kiemelten fontos szegmensét említsem a betegbiztonságnak, amelyekkel a mindennapi életünk során gyakran találkozunk. Ennek ellenére sokan nincsenek tisztában ezek jelentőségével, pedig a megfelelő ismeretek hiányában akár saját vagy szeretteik egészségét is veszélybe sodorhatják, illetve ronthatnak már meglévő állapotukon.

Mely településeket veszik célba?

L.J.: Eljutunk minden megyébe és lesz egy fővárosi helyszínünk is. Az volt a célunk, hogy a falvaktól kezdve a nagyvárosokon át személyesen is konzultáljunk a lakossággal a betegbiztonságról, és megbeszéljük az oktatófilmekben látható, sajnos gyakran előforduló helyzetekből levonható tanulságokat. A fórum helyszíneit és az időpontokat megtekinthetik weboldalunkon.

Dr. Lám Judittal, az Egészségügyi Menedzserképző Központ operatív igazgatóhelyettese
Dr. Lám Judittal, az Egészségügyi Menedzserképző Központ operatív igazgatóhelyettese

Miért a túlzott antibiotikum-fogyasztást és a betegbiztonságot tűzték zászlójukra?

Mennyi antibiotikumot használnak a magyar emberek évente? Részletek itt.

L.J.: Három olyan témát választottunk ki, amely nagy tömegeket érint és maguk a betegek megfelelő információk birtokában, kis odafigyeléssel nagy lépést tudnak tenni az egészségük megőrzéséért vagy a gyógyulásukért. Ezek egyike a túlzott antibiotikum-használat. Ahogyan azt az oktatófilmünkben is bemutatjuk, a felesleges antibiotikum-használat vagy az orvosi javaslatokkal való együttműködés hiánya a későbbiekben a baktériumok túlélési esélyeinek kedvez, gyorsítva a baktériumok ellenállóvá válását a gyógyszerekben található hatóanyagokkal szemben. Így előfordulhat, hogy egyes olyan betegségeket sokkal nehezebben tudunk majd kezelni, amelyekre korábban hatásos terápia állt a rendelkezésünkre.

Amikor a gyógyulást türelmetlenül váró betegek antibiotikum felírását követelik, az orvosok igen kellemetlen helyzetbe kerülnek. Ha engednek a nyomásnak, a vége az lehet, hogy a túlhasználat miatt csökken a hatékony antibiotikum-arzenál. Mi az, ami határt szabhat, hogyan lehet ezt a tendenciát visszájára fordítani? Van remény?

L.J.: Igen, de ehhez sok szereplő összefogására van szükség. Az egészségügyi dolgozók, döntéshozók, a gyógyszeripar, a lakosság, sőt, a mezőgazdasági szektor is fontos, hogy közösen dolgozzanak ennek a valóban komoly problémának a megoldásán. A betegek tudatosságának fokozása is nagyon lényeges. Fontos, hogy a betegek és a hozzátartozók tisztában legyenek azzal, hogy csak akkor használjanak antibiotikumot, ha az orvosuk azt elrendelte számukra. Ha az orvos nem tartotta indokoltnak az antibiotikum-használatot, akkor ne követeljék azt. Ha antibiotikumot kaptak, akkor azt az orvos által elrendelt ideig és adagban kell szedjék. Ha egy-egy antibiotikum-kúra után marad még gyógyszerük, akkor azt ne adják oda másoknak "ez nekem is segített" indokkal. A megfelelő és tudatos antibiotikum-használat mellett törekedni kell a fertőzések megelőzésére a higiénés szabályok betartásával: gyakori kézmosással, az ételek megfelelő és biztonságos elkészítésével, a fertőző betegekkel való közvetlen érintkezés kerülésével és a védőoltások szükség szerinti ismétlésével.

Orvos-beteg együttműködés, internetről szerzett fals információk elkerülése - a betegbiztonság tág fogalom, elég sok szegmenssel bír. Önök mit értenek alatta, mi az az üzenet, amit mindenképpen szeretnének eljuttatni a hallgatósághoz?

L.J.: Sajnos egyre többen használnak könnyen hozzáférhető, internetről megrendelhető gyógyszereket, étrend-kiegészítőket. Szeretnénk segíteni a lakosságot abban, hogy ezen a területen is tudatossá váljanak, legyenek tisztában a kockázatokkal és a megbízható készítmények ismérveivel, az öngyógyszerelés veszélyeivel. A harmadik kiemelt témánk a krónikus megbetegedések során a terápia betartásának fontossága, erre hívjuk fel a figyelmet. Kisfilmünkben példaként láthatják Dömét, aki munkája közben, az építkezésen kap szívinfarktust. A mentőben derül ki, hogy a már régen ismert betegségére felírt gyógyszereket nem szedi, az életmódbeli tanácsokat sem veszi figyelembe. Ezt és más, saját eseteket is meg tudnak konzultálni szakértőinkkel mindazok, akik eljönnek a lakossági fórumjainkra.


Milyen ingyenes szűrésekre lesz lehetőségük a fórumok helyszínein?

L.J.: Egészségügyi szűréseinken koleszterin-, vércukor- és vérnyomásmérésre, látásvizsgálatra és testzsírmérésre van lehetőség. Minden résztvevő ajándékcsomagot is kap tőlünk, ami egy betegbiztonsági tájékoztató kiadványon kívül gyógyszerelési kiskönyvet is tartalmaz. A betegek itt tudják vezetni mérési eredményeiket, és feltüntethetik legfontosabb adataikat, ezzel is megkönnyítve és gyorsítva a jövőbeli orvosi vizsgálatokat. Az egészségügyi intézményekkel már közel két évtizede dolgozunk együtt a legkülönbözőbb betegbiztonsági fejlesztéseken. Ez a mostani kampány különösen izgalmas számunkra. Végre a betegoldalon is kamatoztathatjuk a nálunk felgyülemlett kutatói és oktatói tapasztalatot, tudást.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+7, +12 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből számottevő csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag