Az interneten vett gyógyszer ezért veszélyes

HáziPatika

Megfelelő betegbiztonsági ismeretek hiányában akár saját vagy szeretteink egészségét is veszélybe sodorhatjuk, ezért életbevágóan fontos, hogy tájékozódjunk a témában. Ezt segítvén húsz helyszínen indult országos egészségügyi ismeretterjesztő kampány a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ és a Kutatópont közreműködésével.

A kampánnyal, annak részleteivel és céljaival kapcsolatban dr. Lám Judittal, az Egészségügyi Menedzserképző Központ operatív igazgatóhelyettesével készült bővebb interjú.

Betegbiztonság - Te is tehetsz érte! címmel országos lakossági kampányban vállal aktív szerepet júliustól szeptemberig a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ a Kutatópont részvételével. Az ország húsz településén várják az érdeklődőket ingyenes szűrésekkel, rövidfilmekkel. Mi a kampány célja? Mi a fő vezérelv, amelyre igyekeznek felfűzni a fórumsorozatot?

Dr. Lám Judit: A kampány alapvető célja, hogy felhívjuk a figyelmet, mit tudnak tenni maguk a betegek és hozzátartozóik saját biztonságukért, a betegbiztonsági kockázatok csökkentéséért. Túlzott vagy indokolatlan antibiotikum-fogyasztás, az internetről szerzett információk vagy gyógyszerek veszélyei, az orvos és a beteg együttműködésének hiánya - csak hogy néhány kiemelten fontos szegmensét említsem a betegbiztonságnak, amelyekkel a mindennapi életünk során gyakran találkozunk. Ennek ellenére sokan nincsenek tisztában ezek jelentőségével, pedig a megfelelő ismeretek hiányában akár saját vagy szeretteik egészségét is veszélybe sodorhatják, illetve ronthatnak már meglévő állapotukon.

Mely településeket veszik célba?

L.J.: Eljutunk minden megyébe és lesz egy fővárosi helyszínünk is. Az volt a célunk, hogy a falvaktól kezdve a nagyvárosokon át személyesen is konzultáljunk a lakossággal a betegbiztonságról, és megbeszéljük az oktatófilmekben látható, sajnos gyakran előforduló helyzetekből levonható tanulságokat. A fórum helyszíneit és az időpontokat megtekinthetik weboldalunkon.

Dr. Lám Judittal, az Egészségügyi Menedzserképző Központ operatív igazgatóhelyettese
Dr. Lám Judittal, az Egészségügyi Menedzserképző Központ operatív igazgatóhelyettese

Miért a túlzott antibiotikum-fogyasztást és a betegbiztonságot tűzték zászlójukra?

Mennyi antibiotikumot használnak a magyar emberek évente? Részletek itt.

L.J.: Három olyan témát választottunk ki, amely nagy tömegeket érint és maguk a betegek megfelelő információk birtokában, kis odafigyeléssel nagy lépést tudnak tenni az egészségük megőrzéséért vagy a gyógyulásukért. Ezek egyike a túlzott antibiotikum-használat. Ahogyan azt az oktatófilmünkben is bemutatjuk, a felesleges antibiotikum-használat vagy az orvosi javaslatokkal való együttműködés hiánya a későbbiekben a baktériumok túlélési esélyeinek kedvez, gyorsítva a baktériumok ellenállóvá válását a gyógyszerekben található hatóanyagokkal szemben. Így előfordulhat, hogy egyes olyan betegségeket sokkal nehezebben tudunk majd kezelni, amelyekre korábban hatásos terápia állt a rendelkezésünkre.

Amikor a gyógyulást türelmetlenül váró betegek antibiotikum felírását követelik, az orvosok igen kellemetlen helyzetbe kerülnek. Ha engednek a nyomásnak, a vége az lehet, hogy a túlhasználat miatt csökken a hatékony antibiotikum-arzenál. Mi az, ami határt szabhat, hogyan lehet ezt a tendenciát visszájára fordítani? Van remény?

L.J.: Igen, de ehhez sok szereplő összefogására van szükség. Az egészségügyi dolgozók, döntéshozók, a gyógyszeripar, a lakosság, sőt, a mezőgazdasági szektor is fontos, hogy közösen dolgozzanak ennek a valóban komoly problémának a megoldásán. A betegek tudatosságának fokozása is nagyon lényeges. Fontos, hogy a betegek és a hozzátartozók tisztában legyenek azzal, hogy csak akkor használjanak antibiotikumot, ha az orvosuk azt elrendelte számukra. Ha az orvos nem tartotta indokoltnak az antibiotikum-használatot, akkor ne követeljék azt. Ha antibiotikumot kaptak, akkor azt az orvos által elrendelt ideig és adagban kell szedjék. Ha egy-egy antibiotikum-kúra után marad még gyógyszerük, akkor azt ne adják oda másoknak "ez nekem is segített" indokkal. A megfelelő és tudatos antibiotikum-használat mellett törekedni kell a fertőzések megelőzésére a higiénés szabályok betartásával: gyakori kézmosással, az ételek megfelelő és biztonságos elkészítésével, a fertőző betegekkel való közvetlen érintkezés kerülésével és a védőoltások szükség szerinti ismétlésével.

Orvos-beteg együttműködés, internetről szerzett fals információk elkerülése - a betegbiztonság tág fogalom, elég sok szegmenssel bír. Önök mit értenek alatta, mi az az üzenet, amit mindenképpen szeretnének eljuttatni a hallgatósághoz?

L.J.: Sajnos egyre többen használnak könnyen hozzáférhető, internetről megrendelhető gyógyszereket, étrend-kiegészítőket. Szeretnénk segíteni a lakosságot abban, hogy ezen a területen is tudatossá váljanak, legyenek tisztában a kockázatokkal és a megbízható készítmények ismérveivel, az öngyógyszerelés veszélyeivel. A harmadik kiemelt témánk a krónikus megbetegedések során a terápia betartásának fontossága, erre hívjuk fel a figyelmet. Kisfilmünkben példaként láthatják Dömét, aki munkája közben, az építkezésen kap szívinfarktust. A mentőben derül ki, hogy a már régen ismert betegségére felírt gyógyszereket nem szedi, az életmódbeli tanácsokat sem veszi figyelembe. Ezt és más, saját eseteket is meg tudnak konzultálni szakértőinkkel mindazok, akik eljönnek a lakossági fórumjainkra.


Milyen ingyenes szűrésekre lesz lehetőségük a fórumok helyszínein?

L.J.: Egészségügyi szűréseinken koleszterin-, vércukor- és vérnyomásmérésre, látásvizsgálatra és testzsírmérésre van lehetőség. Minden résztvevő ajándékcsomagot is kap tőlünk, ami egy betegbiztonsági tájékoztató kiadványon kívül gyógyszerelési kiskönyvet is tartalmaz. A betegek itt tudják vezetni mérési eredményeiket, és feltüntethetik legfontosabb adataikat, ezzel is megkönnyítve és gyorsítva a jövőbeli orvosi vizsgálatokat. Az egészségügyi intézményekkel már közel két évtizede dolgozunk együtt a legkülönbözőbb betegbiztonsági fejlesztéseken. Ez a mostani kampány különösen izgalmas számunkra. Végre a betegoldalon is kamatoztathatjuk a nálunk felgyülemlett kutatói és oktatói tapasztalatot, tudást.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban szombaton délelőtt napos idő várható kevés fátyolfelhővel.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag