A késést akarta behozni a sofőr?

Tegnap délután három óra körül többen - helybeliek és környékbeliek - nézelődtek a baleset helyszínén, és egymás közt beszélgettek a történtekről. Egy vésztői házaspár Gyulára menet látta reggel a sok mentőt - visszafelé jövet keresték meg a bélmegyeri kanyart, ahol a busz felborult. Ismerték a vésztői áldozatot, meg a busz szintén vésztői vezetőjét is.
Úgy tudták, a 40 év körüli sofőr, Cs. Tamás korábban egy vésztői magánvállalkozónál dolgozott, kisbuszt vezetett. Csak szeptember elsejétől dolgozott a Volánnál. Jóképű, vagány fickónak ismerték a sofőrt, akiről azt feltételezik, hogy a vizes, csúszós úton túl gyorsan hajtott. Volt, aki azt hallotta: eleve késve indult a busz Vésztőről, és a rajta utazó diákok kérték a sofőrt, hogy siessen, mert elkésnek az iskolai gyakorlatról.
- Valóban elég gyorsan mentünk - állította egy vésztői lány, aki a buszon utazott. - Azt vettem észre, hogy nagyon rezeg a busz, aztán előrezuhantam egy üléssel. Arra tértem magamhoz, hogy körülöttem kiabáltak: szálljanak le rólam! Akkor fölmásztam az ülések tetejére, hogy ne nyomjam az alattam lévőket.
A lány mobiltelefonon hívta az édesanyját, aki Vésztőről hamar a helyszínre ért. Akkor már voltak ott mentők, és a helyszínen dolgoztak a vésztői rendelő orvosai is.
- Sokkos állapotban volt a lányom, nem akartam, hogy ott maradjon, és végignézze a mentést, mert tudtam, hogy sokáig tart, és borzasztó látvány lesz - tette hozzá az édesanyja, akivel továbbindultak a kórházba, mivel a lába mégis megsérült a lánynak.
Délután a rendőrök már elhagyták a helyszínt, és jól látszott a mély keréknyomokból, hogy a busz nem követte a kanyar ívét, szinte egyenesen hajtott tovább. A jobb oldali kerekek mély nyomot vágtak a nemrég elkészült és puhára fölázott útpadkába, mielőtt a jármű az oldalára dőlt és felborult. Ez a jókora kanyar egyébként legalább másfél kilométeres, nyílegyenes szakasz után következik. A bélmegyeri községházán elmondták, hogy régebben meghalt ott már egy motorkerékpáros is, aki nem tudta bevenni a kanyart, és nekiment egy fának.
- Arra a kérdésre, hogy gyorsan hajtott-e a buszvezető, illetve, hogy késve indult-e el, egyértelmű választ fog adni a vizsgálat - közölte kérdésünkre Szarvas Péter, a Körös Volán vezérigazgatója. A sebességet a tachográf, az indulás időpontját a műholdas GPS-rendszer rögzítette, de ezek az adatok tegnap délután még nem voltak ismertek. A vezérigazgató megerősítette, hogy a sofőr, Cs. Tamás szeptember 3. óta dolgozott a Körös Volánnál. Megfelelő jogosítvánnyal és pályaalkalmassági vizsgálati eredménnyel rendelkezett. Sikeresen teljesítette a munkába állás előtt előírt tréningeket. Egészségi és pszichikai állapotát megvizsgálta a Körös Volán foglalkozás-egészségügyi szakorvosa, és rendben találta.
Szarvas Péter elmondta: a közlekedési társaság vezetői tudják, hogy a balesetben elhunytak hozzátartozóinak fájdalmát nem tudják megszüntetni, anyagi gondjaikon azonban szeretnének enyhíteni: ezért 100-100 ezer forint azonnali segélyt folyósítanak számukra, és a temetés összes költségét vállalja a Körös Volán.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+27, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen vagy közepesen felhős lesz az ég, a Dunántúlon többfelé várható zápor, zivatar.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag