Remény a bénulásos betegeknek

A kísérletben az 52 éves, négyvégtag-bénulásban szenvedő Jan Scheuermann képes volt mozgatni és irányítani egy robotikus kart az agyába épített elektródahálózat segítségével. A kísérlet sikere reményt adhat a lebénult betegek számára, hogy újra képesek legyenek önállóan mozogni.

Gerincsérülések esetén az agyból érkező ingerület nem éri el a mozgató izmokat: a kapcsolat az agy és az izmok között megszakad. Újabb, az agyat robotikus végtagokkal összekötő kísérletek sikereiből azonban az derül ki, hogy a bénulásban szenvedő betegek is képesek lehetnek művégtagok mozgatására az agyuk segítségével.

Stroke után

Magyarországon a legtöbb bénulást az agyvérzés (stroke) okozza. Hogyan küzdjön meg beteg és hozzátartozó ezzel a nehéz helyzettel, mit érhetünk el a rehabilitációval? Kattintson!

A pittsburgh-i egyetem kutatói most egy négyvégtag-bénulásban szenvedő nővel folytatott kísérletükben bizonyították, hogy agyi irányítással egy robotikus kéz mozgathatóvá válik akár 10-es fokozatban is - számolt be a sikerekről a Medical News Today.

A kísérletben az 52 éves Jan Scheuermann vett részt, akinekmind a négy végtagja lebénult egy a gerincet igen, de a gerincvelőt nem érintő elváltozásnak köszönhetően. 2012 februárjában műtétileg elhelyeztek egy kis, 96 elektródából álló hálózatot a nő agyának arra a területére, amely a jobb karjának az irányítását végzi - normál esetben.

Remény a bénulásos betegeknek

Remény a bénulásos betegeknek


Az elektródák képesek voltak a nő agysejtjeinek jelzéseit felfogni és továbbítani azokat egy számítógép felé. A számítógép az agysejtek tüzelésének mintázatát összekötötte bizonyos elképzelt vagy megfigyelt mozdulatokkal, így például a kéz emelésével vagy leeresztésével.

Ebben az első kísérletben a nő az agya irányításával képes volt mozgatni egy műkar csuklóját föl és le, illetve forgatni is tudta - ez 7 fokozatú agyi irányítást tett lehetővé. A mostani kísérletben, két évvel az első után, a nő már 10 fokozatú agyi irányításra volt képes az elektródák segítségével.

Ez azt jelentette, hogy a nő képes volt irányítani a karját és a csuklóját különböző pozíciókba. Annak ellenére, hogy a sikeres kísérletben egyelőre csak egyetlen ember vett részt, az eredmények azt mutatják, hogy a lebénult emberek mozgásképessége visszaadható egy ilyen agy-számítógép interfész (BMI) és művégtagok segítségével.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
0, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag