Rágógumival mutathatják ki a rákot

Egyszerű rágógumi válthatja fel a jövőben a daganatszűrő vérvizsgálatokat: olyan rágót fejlesztett ki ugyanis egy amerikai kutatócsoport, amely a nyálban lévő összetevők alapján is képes felismerni a rákot.

Bár a rágógumik eddig elsősorban a friss leheletet biztosították, elképzelhető, hogy hamarosan életeket mentenek majd. Az Egyesült Államokban működő biotechnológiai cég olyan rágót fejlesztett ki, amely képes megállapítani, hogy használójánál kialakult-e valamilyen daganat. Elnyeli ugyanis azokat a nyálban lévő, szerves összetevőket, amelyek specifikusan jelentkeznek egyes ráktípusok esetén. Az Alabama államban működő Volatile Analysis többféle rágógumit is kifejlesztett: egyes típus a hasnyálmirigyrákot, míg más a mellrákot, illetve a tüdőrákot képes azonosítani. Szakértők szerint a tesztfázison túllépve ez a módszer felválthatja az eddig alkalmazott vér- és vizeletvételt, illetve biopsziás mintavételt.

Néhány éve egy gyógyszert tartalmazó rágógumit is bemutattak, amely tengeribetegségben lehet hatékony. A módszer előnyösebbnek tűnik, mint a hagyományos tablettás kezelés, bővebben az alábbi cikkünkben olvashat róla!

15 perc rágózás kimutatja a daganatot

A rágógumi a nyálból, illetve a kiáramló levegőből ismer fel bizonyos szerves összetevőket, amelyek a daganat kialakulásakor keletkeznek. A módszer nagy előnye, hogy semmilyen kényelmetlenséggel nem jár, maga a vizsgálat alig 15 percig tart csupán: nagyjából ennyi ideig kell rágnia a páciensnek a rágót, hogy pontos eredmény szülessen. Dr. Katherine Bazemore, a Volatile Analysis vezérigazgatója úgy nyilatkozott: a kutatócsoport azon dolgozik, hogy a későbbiekben további 3-4 daganattípus azonosítása is megoldható legyen a rágógumikkal. 

15 perc rágózással azonosítani lehet bizonyos daganatokat

A rákfelismerő rágógumi egyelőre tesztfázisban van, a kutatók azonban remélik, hogy valamikor a jövő év folyamán már orvosokhoz és pácienseikhez is juttathatnak majd belőle. A későbbiekben nem csupán a daganatok, de más megbetegedések - például a tuberkulózis - felismerésére is alkalmassá tennék.

Az utóbbi másfél évtizedben többféle innovatív megoldást is kerestek a daganatok korai felismerésére. A vizelet- és légzésminták mellett speciálisan kiképzett kutyákat is teszteltek, amelyek képesek "kiszagolni" a rákot. Ez utóbbi kapcsán az Indianai Egyetem kutatói végeztek vizsgálatokat, amelynek eredményeként a betanított labradorok és spánielek 97 százalékos pontossággal képesek voltak az eléjük rakott mintákról megállapítani, hogy daganatos embertől származnak-e. 


Forrás: Daily Mail Online

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás