Paracelsus rejtélyes élete és halála

Az orvostudomány egyik igen fontos úttörője 475 éve, 1541. szeptember 24-én halt meg. Paracelsus, a svájci orvos, filozófus, alkimista, az 1500-as évek egyik legnagyobb polihisztora volt.

Feltehetően 1493-ban született Philippus Theophrastus Aureolus Bombastus von Hohenheim néven a svájci Eggben. Közismertebb nevét csak később vette fel Celsus római orvos nyomán, jelentése "Celsus felett álló". Apja elismert orvos volt, aki a Fuggerek bányáiban dolgozó munkások gyógyítójaként gyakorolta hivatását. Az orvosi ismeretek alapjaiba apja vezette be, majd tizenhét évesen fejezte be orvosi tanulmányait a Bécsi Egyetemen, doktori értekezését a feltételezések szerint Ferrara egyetemén írta meg.

Ezt követően hosszú vándorútra indult, számos európai és ázsiai országban járt. Eljutott Magyarországra is. Érdeklődése az alkímia és a hermetika felé fordult, a szakmát megbotránkoztató nézetei és kiállhatatlan természete miatt kollégái kuruzslónak tartották. Miután 1524-ben visszatért Salzburgba, saját praxist alapított, aminek szokatlan kezelései miatt hamar híre ment. A csodabogárnak tartott polihisztor büszke volt rá, hogy tudását nem iskolapadban ülve, hanem bábáktól, javasasszonyoktól, fürdőmesterektől tanulta.

Az orvosi etikát tartotta a legfontosabbnak, a betegségeket a környezeti hatásokkal, asztrológiával és az isteni gondviseléssel magyarázta. Úgy vélte, hogy a tudományok egymással összefüggenek, és a természetben minden, az ember is, a Machina Mundi, a világ isteni terv alapján készült gépezetének része, ezért az orvosnak egyszerre kell kezelnie a testet és a lelket. Ő vetette fel, hogy egyes betegségeknek lelki okai lehetnek. Carl Gustav Jung, a híres pszichiáter azt írta róla, hogy "Paracelsust nemcsak a kémiai orvoslás területén tarthatjuk úttörőnek, hanem az empirikus pszichológia területén is".


Felismerte az anyagcsere-folyamatok kémiai hátterét, az emésztést "belső alkímiának" nevezte. Legjelentősebb eredménye a fémek gyógyhatásának felismerése és alkalmazása volt, ő vezette be a fémek és a fémsók belsőleges alkalmazását, és tőle származik acinkelnevezése is. Paracelsus volt az első orvos, aki gyógyszerként alkalmazott egyébként mérgező anyagokat, például higany-, kén- vagy vasvegyületeket. Szállóigévé vált mondását - mely szerint minden anyag méreg, még ha önmagában nem is az, csupán a kisebb mennyiség teszi, hogy nem mérgez - toxikológiai vizsgálatok is igazolták.

A természet gyógyító erejét hangsúlyozta, és kikelt a sebellátás elavult módszerei ellen, mint amilyen a nyílt seb trágyával, illetve mohával való lefedése. A bázeli egyetemen tartott előadásaiban kíméletlenül bírálta kora piruláit, kenőcseit, folyékony orvosságait. Tanult kollégáit még jobban felbőszítette, amikor tanítványaival elégette Avicenna Kánonját, a korabeli orvoslás alapkönyvét, továbbá más orvosok publikációit. Miután egy jogtalanul beszedett orvosi díj miatt a városi elöljárókat is magára haragította, menekülnie kellett.

Évekig vándorolt országról országra, miközben átdolgozta régi kéziratait, és újabb műveket is írt. Az 1536-ban kiadott Die grosse Wundartzney (A nagy sebészkönyv) című munkája révén újra az érdeklődés középpontjába került.

Ha betegségekről, járványokról kérdeznek bennünket, ma már nemigen jut eszünkbe a pestis, a himlő vagy a tífusz. Ám a középkor embere éppen ezektől a betegségektől rettegett leginkább, és mindent megtett annak érdekében, hogy elkerülje a bajt. Részletek! 

Rejtélyes körülmények között halt meg a salzburgi Fehér Ló fogadóban 1541. szeptember 24-én, negyvennyolc évesen. Írásainak zöme életében nem jelent meg nyomtatásban, részben állandó vándorlásai miatt, részben pedig azért, mert a kiadók nem akartak összetűzésbe kerülni a befolyásos orvosi kollégiumokkal. Mondanivalóját már a kortársak is nehezen értelmezték, mert a világos és tiszta latin helyett németül írt, amely akkoriban még nem igazán volt alkalmas elvont fogalmak tárgyalására. A megértést tovább nehezítette - és nehezíti ma is - bőbeszédű, a szavakat egyéni módon értelmező stílusa.

Paracelsus az orvostudomány megújítója volt, legnagyobb érdeme, hogy bátran szembeszállt a skolasztikus módszerekkel. Tudta, hogy "az igazság gyűlöletet ébreszt", ő maga azonban úgy vélte, hogy a "a gyógyítás legmagasabb alapja a szeretet". Alakja számos regényben, filmben bukkan fel, szülővárosában szobra áll.

Forrás: MTI

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

november 25. - december 01.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
6 190
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-5, +1 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon és a főváros térségében gyengén felhős, másutt közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag